VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputații pregătesc un nou cod al subsolului, care prevede noi reguli de utilizare a zăcămintelor

Comisia de mediu a Parlamentului examinează un nou cod al subsolului, care să corespundă cerințelor europene. Documentul prevede că desfășurarea activității în domeniul subsolului va putea fi realizată în baza unei autorizații de folosire, care va fi eliberată gratuit.

Autorizația va putea fi acordată pentru fiecare activitate în parte sau pentru mai multe activități, precum cele care vizează cercetarea geologică a subsolului; exploatarea substanțelor minerale utile; folosirea golurilor miniere; depozitarea deșeurilor în subsol; organizarea obiectivelor geologice protejate de stat; colectarea materialelor geologice de colecție; exploatarea instalației de gestionare a deșeurilor extractive.

Totodată, va fi simplificată procedura de obținere a actelor permisive pentru activități de explorare a subsolului. Autorizațiile vor fi acordate în termene restrânse, cu respectarea principiilor de transparență și de utilizare eficientă a resurselor minerale, iar taxele de participare la concurs pentru agenții economici vor fi excluse.

Noul cod mai prevede stabilirea garanției financiare pentru refacerea mediului, care va fi necesară încă la etapa de proiectare a lucrărilor, pentru a reduce la minimum efectele negative ale exploatărilor miniere. Garanția financiară va fi restituită agentului economic în măsura în care acesta va executa lucrările de reabilitare a spațiilor asupra cărora s-a intervenit. În cod sunt stipulate și condițiile de folosire a subsolului în alte scopuri decât extragerea substanțelor minerale, cum ar fi utilizarea golurilor miniere, precum și cele de construire pe suprafețele cu zăcăminte și cu alte resurse ale subsolului.

Alte prevederi ale proiectului se referă și la atribuțiile autorităților publice în domeniul gestionării și protecției subsolului,; taxele pentru folosire a subsolului; controlul de stat asupra folosirii raționale și protecției subsolului; cooperarea internațională în domeniul folosirii și protecției subsolului etc. Potrivit autorului inițiativei legislative, Ministerul Mediului, finalitatea urmărită prin aprobarea Codului subsolului este de a avea un nivel cât mai înalt de transparență în activitatea instituțiilor care reprezintă interesele statului în domeniul cercetării, monitorizării și exploatării resurselor minerale în mod sustenabil, coerența între acte normative și simplificarea procedurii de obținere a actelor permisive privind atribuirea în folosință a sectoarelor de subsol.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.