VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputații au adoptat în luna noiembrie 95 de acte normative

Pe parcursul lunii noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, 95 de acte normative. În aceeași perioadă, în procedură legislativă au intrat 49 de acte.

Conform datelor statistice, au fost votate în lectura a doua 58 de inițiative legislative: 49 de legi și 9 hotărâri. Din totalul actelor adoptate, 8 documente vizează armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației Uniunii Europene. Totodată, în prima lectură au fost votate 37 de proiecte de lege, dintre care 6 au avut ca scop armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene.

Printre actele aprobate în lectura a doua în luna noiembrie figurează proiecte care prevăd digitalizarea buletinelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare; aducerea în concordanță a patru legi cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția;  oferirea de către BERD a susținerii financiare pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din Republica Moldova; aplicarea mecanismelor de evaluare a impactului asupra mediului și evaluare strategică de mediu la etapele inițiale de planificare a activităților economice; participarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene; denunțarea mai multe acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente etc.

De asemenea, Viorica Puica a fost desemnată în calitate de judecătoare a Curții Constituționale și a depus jurământul în ședința plenară a Parlamentului, Maria Șleahtițchi a fost numită în calitate de membră a Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media, iar Vadim Filipov – în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale.

Printre proiectele votate în prima lectură se regăsesc cele care prevăd acces la mai multe fonduri europene pentru mediul de afaceri; extinderea termenului de desfășurare a activității de îngrijire calificată a copiilor în baza patentei de întreprinzător; instituirea sistemului judecătoresc specializat pe cauze de corupție; modificări legislative pentru asigurarea integrității și funcționalității pieței energiei electrice etc.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.