VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Declarația de avere a lui Vladimir Putin, făcută publică: Câți bani a câștigat liderul de la Kremlin în ultimii șase ani

Comisia Electorală Centrală a Rusiei a publicat marți declarația de avere a lui Vladimir Putin în condițiile în care aceasta este considerată informație de interes public pentru candidații la alegerile prezidențiale, relatează Kommersant.

Potrivit declarației, liderul de la Kremlin a câștigat în ultimii șase ani în jur de 700.000 de euro.

Conform datelor oficiale, pe parcursul a șase ani, din 2018 până în 2022, Putin a câștigat în jur de 67.591.875 de ruble, adică aproximativ 700.000 de euro – suma reprezentând salariul prezidențial, veniturile din depozite bancare, valori mobiliare, precum și din pensii, inclusiv pensii militare, și din vânzarea de proprietăți.

În declarația lui Putin mai apar un apartament de 77 de metri în Sankt Petersburg și un garaj cu o suprafață de 18 metri pătrați în același loc. Nimic nu s-a schimbat în această privință în ultimii șase ani, scrie libertatea.ro. Nici lista de vehicule pe care le deține nu s-a schimbat: două autovehicule Volga – GAZ M21, produse în 1960 și 1965, o Lada Niva din 2009 și o remorcă Skif din 1987.

De asemenea, Putin deține 230 de acțiuni ale Băncii Sankt Petersburg (prețul unei acțiuni la Bursa din Moscova este de 280 de ruble). În șase ani, numărul conturilor bancare înregistrate pe numele lui Putin a scăzut de la 13 la 10. În același timp, suma economiilor de pe acestea a crescut de aproape patru ori – de la 13,8 milioane de ruble la 54,4 milioane (în jur de 550.000 de euro).

Secretara de presă a campaniei lui Vladimir Putin, Alexandra Suvorova, a declarat pentru Kommersant că suma veniturilor sale pentru șase ani este formată în primul rând din salariul său de președinte. În plus, în 2017, el a vândut un teren pe care îl deținea în regiunea Moscovei.

„Valoarea economiilor unui candidat este proporțională cu veniturile sale. Trebuie ținut cont de faptul că funcția de președinte al Federației Ruse presupune că ești susținut de stat, ceea ce îți permite să economisești bani”, a declarat Suvorova.

Contestatarii liderului de la Kremlin au susținut în mai multe rânduri că, în realitate, averea lui Vladimir Putin ar fi una uriașă, de multe miliarde de dolari, un lucru negat de președintele rus.

Boris Nemțov, unul dintre criticii cei mai aprigi ai lui Putin, asasinat pe un pod din apropiere de Kremlin în februarie 2015, a adunat informații despre averea liderului rus, spunând că acesta are numeroase aeronave și mașini. Ipoteza unei averi de miliarde de dolari a fost avansată și de omul de afaceri britanic născut în SUA Bill Browder, care, într-o mărturie în Senatul SUA în 2017, a spus că Putin și-a strâns cea mai mare parte a averii după ce un tribunal de la Moscova l-a închis în 2003 pe oligarhul Mihail Hodorkovski, iar el i-ar fi preluat banii și bunurile.

La începutul anului 2021, opozantul Alexei Navalnîi, între timp încarcerat, a publicat o investigație despre palatul deținut de Putin în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre. Descris drept „cel mai scump palat din lume”, acesta e parte dintr-un complex care se întinde pe aproximativ 7.800 de hectare, „de 39 de ori mai mare decât statul Monaco”, spunea Navalnîi, și include o biserică, un amfiteatru, o ceainărie și un heliport.

Domeniul foarte luxos mai are, printre altele, podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar propriul cazinou. Potrivit lui Navalnîi au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex. Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc. Kremlinul a negat informațiile, iar omul de afaceri rus Arkadi Rotenberg a declarat însă că el este cel care deține imensul palat în sudul Rusiei. Tot Navalnîi a afirmat că iahtul Șeherezada, evaluat la 700 de milioane de dolari, ar fi al lui Vladimir Putin. Nu ar fi de altfel singurul iaht asociat cu Putin.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.