VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

De la începutul războiului în Ucraina, companiile rusești au obținut peste 13 mld. de euro din vânzările cu metale în UE

În ciuda războiului din Ucraina, companiile europene continuă să coopereze cu întreprinderi miniere din Rusia, unele dintre care apropiate Kremlinului. Din martie 2022, de când a fost declanșată agresiunea în Ucraina, importurile de metale rusești în UE au ajuns la 13,7 miliarde de euro, relatează Investigate Europe.

Jurnaliştii au analizat datele Eurostat privind importul a 34 de tipuri de ”materii prime” care nu au fost supuse sancţiunilor. În lista metalelor care sunt încă furnizate liber din Rusia către Europa se regăsesc nichel, titan, cupru, aluminiu, platină, paladiu, rodiu și cobalt.

UE are nevoie de aceste metale pentru a realiza programele de luptă împotriva schimbărilor climatice până în 2050. Mineralele sunt utilizate în producția de aparate electronice, panouri solare și vehicule electrice, precum și în industria aerospațială și de apărare.

Cel mai mult, UE importă din Rusia nichel (3,77 miliarde de euro), după care urmează aluminiul (3,42 miliarde de euro) și cuprul (2,61 miliarde de euro). Astfel, în 2022, în Europa au fost efectuate aproape jumătate din vânzările companiei rusești ”Nornikel” din Norilsk. Comerțul are loc prin intermediari din Finlanda și Elveția.

Un alt furnizor de metale pentru Europa este ”Rusal” al oligarhului rus Oleg Deripaska. De la începutul războiului din Ucraina, compania a exportat în UE aluminiu în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

Printre companiile europene unde ajung metalele rusești se numără Airbus, GGP Metal Powder (Germania), Safran (Franța), C. Steinweg (Olanda), Elval Halcor (Grecia) etc.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.