VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De la 1 aprilie pensiile şi unele prestații sociale sunt indexate cu 15%

De la 1 aprilie, pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu 15%. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) precizează că indexarea s-a efectuat pentru partea pensiei care nu depășește 11700 lei. Proiectul a fost aprobat de Guvern în ședința din 22 martie. 

Casa Naţională de Asigurări Sociale anunță despre finanţarea primei tranşe a pensiilor şi alocaţiilor sociale în valoare de 73 milioane lei pentru luna aprilie.

Potrivit CNAS, indexarea este prevăzută pentru: pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor; plățile periodice/lunare capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Astfel, începând cu 1 aprilie, cuantumul pensiei minime constituie:

  • pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – 2620,62 lei,  
  • de dizabilitate severă – 1965,47 de lei,
  • de dizabilitate accentuată – 1834,43 de lei,
  • de dizabilitate medie  – 1310,31 lei.

Tot din 1 aprilie, cu 15% va fi  majorat venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1568 de lei pentru un adult și 1631 de lei pentru un copil.

Procesul de indexare a pensiilor şi majorare a alocaţiilor este efectuat de către Casa Națională de Asigurări Sociale, din oficiu, fără depunerea cererilor de către cetățeni.

Persoanele care primesc pensii și alocații sociale prin „Poșta Moldoveiˮ, având data de plată 1 și 2 aprilie, urmează să se adreseze la orice oficiu poştal pentru a ridica banii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.