VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De ce inflația scade, dar cetățenii nu simt această scădere? Explicațiile expertului

În ultimele luni în R. Moldova se înregistrează o scădere rapidă a ratei inflației. În octombrie 2022 inflația anuală a ajuns la 34,6%, maxima din ultimii 23 ani, iar în iulie 2023 a coborât până la 10,7%. În toamnă vom ajunge la o inflație mai mică de 10%, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Cu toate aceste, majoritatea oamenilor nu au resimțit încă această ieftinire.

Într-un articol, expertul a explicat de ce populația este nedumerită. Pentru a aduce claritate la acest subiect, potrivit expertului, trebuie explicate două lucruri fundamentale.

„În primul rând, scăderea inflației nu înseamnă scăderea de prețuri. Inflația este un indicator, care arată creșterea prețurilor. Dacă anul trecut inflația a fost de 34%, aceasta înseamnă că prețurile au crescut cu 34%. Acum inflația a scăzut la 10,7%, dar aceasta doar înseamnă că prețurile au crescut cu doar 10,7% cea ce este de 3 ori mai puțin decât anul trecut, dar ele oricum au crescut. Deci inflația mai mică, doar ne arată că prețurile cresc mai lent, dar oricum cresc”, explică Ioniță.

Expertul a remarcat că în ultimele două luni de vară s-a înregistrat o scădere de prețuri. În iunie prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 0,2%, iar în iulie cu 1,2%.

Potrivit lui, în anul 2020 Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel al inflației din istoria sa, de doar 0,39%. Așa inflației mică nu a fost nici pe vremea URSS, cel puțin in ultimii 15 ani de existență a URSS. Apoi au urmat doi ani de creștere puternică a prețurilor atât la servicii, cât și la produsele alimentare.

„Până în luna mai 2023 prețurile medii la produsele alimentare au crescut cu 62% față de anul 2020!!! Cea ce în 2020 putea fi procurat cu 100 lei, în mai 2023 trebuia de plătit deja 162 lei. Nici pensiile nici salariile nu au crescut atât de mult. Aceasta înseamnă că în acest an populația Moldovei cu veniturile pe care le au pot procura mai puține produse alimentare decât în 2020. Veniturile lor reale, dar și puterea de cumpărare în 2023 este mai mică decât în 2020, sau cu alte cuvinte azi ei sunt mai săraci decât în 2020. De acea scăderea în două luni de vară din 2023 a prețurilor la produsele alimentare cu 1,4%, este o scădere prea mică, pentru a putea fi observată. După această scădere prețurile la produsele alimentare continuă a fi mai mari decât în 2020 cu 59,4%, prea mult pentru a vorbi de o percepție din partea populației că prețurile scad”, explică expertul economic.

Potrivit lui, în doi ani și jumătate prețurile la produsele alimentare au crescut cu 62%, iar scăderea din vara aceasta e prea mică, pentru a fi observată.

Expertul afirmă că mai este nevoie de timp, până când cifrele Biroului Național de Statistică vor fi resimțite și de cetățeni.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.