VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De astăzi, sunt disponibile mai multe medicamente și dispozitive medicale compensate

De la 1 august, o serie de dispozitive medicale și medicamente vor fi compensate. Astfel, persoanele cu diabet vor beneficia în premieră de ace și seringi pentru administrarea insulinei compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), unul din modelele de ace și seringi va fi acoperit integral, iar restul compensate parțial.

Dispozitivele vor fi prescrise de medicul de familie pe perioade a câte trei luni. În același timp, gravidelor cu diabet care necesită tratament cu insulină le va fi eliberat un număr de 300 de ace pentru toată perioada sarcinii. Persoanelor cu diabet le va fi compensat și un nou tip de teste pentru măsurarea glicemiei, susțin reprezentanții CNAM.

Tot din 1 august, în lista dispozitivelor medicale compensate au fost incluse 11 modele noi de pungi și sisteme colostomice, precum și cinci modele noi de dispozitive urostomice.

Vestea bună e că pe lângă pungile colectoare simple, existente anterior, pacienții stomizați vor beneficia și de dispozitive colostomice și urostomice performante.

„Acestea sunt dotate cu un filtru care permite utilizarea sistemului pe parcursul zilei fără a fi schimbat, iar altele dispun de o flanșă (plată sau convexă) ce se aplică compact pe piele pentru a asigura fixarea corectă a pungii detașabile. Dispozitivele respective vor fi prescrise pentru trei luni, iar cantitatea zilnică indicată în rețetă va varia în funcție de tipul selectat de beneficiar – pungă, sistem stomic sau flanșă cu pungă detașabilă. Pacientul va alege modelul în funcție de nevoile fiziologice și necesitatea schimbării periodice (una sau de două ori pe zi) a pungii”, precizează CNAM.

Dispozitivele pentru colostomie și urostomie vor fi compensate parțial de asigurarea medicală obligatorie, iar câte un model din diferite categorii va fi acoperit integral. Sumele compensate per zi de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru fiecare pacient stomizat vor fi aproximativ aceleași, indiferent de tipul dispozitivului medical prescris.

Dreptul de a prescrie dispozitive medicale îl au medicii de familie, care sunt obligați să informeze pacienții despre toate modelele existente de produsele medicale compensate și normele de oferire a acestora.

CNAM precizează că cheltuielile anuale planificate pentru compensarea dispozitivelor medicale noi incluse în listă au fost estimate la peste 24,3 milioane de lei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.