VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

De astăzi începe Recensământul de probă al populației și locuințelor

De astăzi începe Recensământul de probă al populației și locuințelor. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), Recensământul de probă se va desfășura în 11 localități din țară. Recenzarea reprezintă o etapă de pregătire pentru recensământul general din 2024.

Colectarea datelor va fi organizată până în data de 10 octombrie și participă doar locuitorii din sectoarele Centru, Râșcani, Botanica, Ciocana și s. Colonița din mun. Chișinău, precum și Bălți, Soroca, Taraclia și Comrat, dar și satele Glinjeni, din Fălești, Varnița, din Anenii Noi, Butuceni, din Orhei, Crihana Veche, din Cahul, și Copanca, din Căușeni.

Pentru realizarea Recensământului de probă, Biroul Național de Statistică a angajat 121 de recenzori și 22 de supervizori.

Specialiștii BNS, angajați temporar, vor fi autorizați cu legitimații, vor merge la gospodăriile care au fost selectate. Aceștia vor fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.

În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare pentru a stabili ziua și ora când poate reveni. Selectiv, la unele gospodării, personalul de recensământ va efectua o vizită suplimentară pentru a evalua calitatea recenzării.

Un recensământ de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ general având scopul de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării.

La recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ (consultate public) ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

Recensământul de probă se va desfășura cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

„Informațiile exacte despre populație și locuințe sunt esențiale pentru elaborarea politicilor în domenii precum sănătatea, educația, protecția socială, reforma administrației publice locale. De asemenea, acestea sunt importante pentru alocarea corectă a fondurilor bugetare. Uniunea Europeană sprijină desfășurarea recensământului oferind asistență tehnică și echipamente care vor contribui la digitalizarea procesului de colectare și procesare a datelor, în conformitate cu standardele europene și internaționale. a menționat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.