VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Datoria Moldovagaz față de Gazprom este de aproape 855 de milioane de lei. Ceban: Aceste fonduri trebuie transferate până pe 20 decembrie

Datoria SA Moldovagaz față de concernul rus Gazprom constituie 854,9 milioane de lei pentru livrările de gaze naturale efectuate de gigantul rus pentru luna noiembrie și trei zile din luna decembrie. Astfel, din această sumă 781 milioane de lei este datoria din luna noiembrie, iar 74 milioane lei este valoarea consumului în luna decembrie.

Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele SA Moldovagaz, Vadim Ceban, care menționează că sumele trebuie să fie transferate către Gazprom până pe 20 decembrie.

„Volumul de gaze naturale achiziționat în noiembrie a fost de 101,8 milioane metri cub de gaz la un preț de
815,01 dolari pentru o mie metri cubi de gaz, respectiv, costul gazelor se va ridica la 83,0 milioane de dolari
sau circa 1.618,5 milioane de lei. Ținând cont de plățile anticipate deja virate aferente lunii noiembrie în sumă de 42,95 milioane de dolari SUA, valoarea datoriei pentru livrările din noiembrie este de 40,05 milioane de dolari (781 de milioane de lei), care trebuie achitată în decembrie”, susține președintele SA Moldovagaz.

Șeful Moldovagaz menționează că în decembrie, volumul de gaze naturale achiziționate de la Gazprom este
de circa 10,2 milioane de metri cubi la pret de 742,13 dolari pentru o mie metri cubi de gaz, respectiv costul
gazelor este de 7,57 milioane dolari sau 147,6 milioane lei.

„În total, obligatiile Moldovagaz față de Gazprom de a achita livrările curente de gaze naturale se ridica la
43,84 milioane dolari sau 854,9 milioane lei, inclusiv: soldul datoriei pe luna noiembrie de 40,05 milioane
dolari (781,0 milioane lei); consum în decembrie de 3,79 milioane dolari (73,9 milioane lei)”, a adăugat Ceban.

Aceste fonduri trebuie transferate catre PJSC Gazprom până la 20 decembrie.

Pe 3 decembrie, România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni. Detalii aici

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.