Două regiuni din nordul Chinei au fost lovite, noaptea trecută, de cel mai puternic seism din ultimul deceniu. Cutremurul a avut magnitudinea de 5,9, iar conform altor date – 6,2. Potrivit datelor preliminare, sunt raportați cel puțin 118 morți și peste 200 de răniți.
Cutremurul devastator a lovit provincia Gansu chiar la miezul nopții (18.00 ora Republicii Moldova), dărâmând clădiri. Afectate au fost și multe alte localități din regiunea vecină Qinghai. Temperaturile sub zero reprezintă „cea mai mare provocare” pentru eforturile echipelor de salvare, transmite China Newsweek, citată de Digi24.
În prima etapă a operațiunilor, au intervenit peste 2200 de salvatori ai departamentelor regionale de pompieri, 900 de angajați ai brigăzilor forestiere și 260 de salvatori profesioniști de urgență.
Primele 72 de ore sunt de obicei considerate „vitale” pentru salvare, dar această fereastră de timp prețioasă este scurtată în acest caz din cauza frigului, în unele zone și de până la minus 13 grade. Regiuni mari din China, inclusiv nord-vestul acesteia, au fost cuprinse de o val de aer extrem de rece, temperaturile scăzând aproape de minimele istorice în unele zone din nord.
Președintele Xi Jinping a cerut marți autorităților să „depună toate eforturile” pentru a căuta supraviețuitori și a trata răniții, menționând că dezastrul a avut loc într-o zonă de mare altitudine, cu vreme rece, potrivit Xinhua. Aproximativ 200 de milioane de yuani (28 de milioane de dolari) din fondurile de ajutorare în caz de dezastre naturale au fost alocate provinciilor Gansu și Qinghai. Autoritățile au înființat tabere temporare și zone de refugiu pentru pentru persoanele care au fost nevoite să-și părăsească casele. Aproape 5.000 de clădiri și structuri au fost avariate, au declarat oficialii din Gansu. Cutremurul este pe cale să devină cel mai mortal care a lovit China în ultimii zece ani. În 2014, un seism produs în provincia sud-vest Yunnan a ucis aproximativ 600 de persoane.