VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Cutasevici, despre lipsa cadrelor didactice în Capitală: Profesia de pedagog a devenit mai puțin prestigioasă în ultima vreme

În municipiul Chișinău sunt circa 10.000 de cadre didactice care activează în toate treptele de școlaritate, totuși problema lipsei angajaților din domeniul învățământului persistă în Capitală. O spune Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău.

În cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, Angela Cutasevici a menționat că în fiecare an se înregistrează lipsă de circa 400 de cadre didactice.

Lipsă există, lipsa aceasta este constantă, de circa 400 de cadre didactice în școli și grădinițe, circa 300 de cadre nedidactice, adică auxiliare există atestat, dar, având un număr foarte mare de angajați, profesorii cumva compensează acea lipsă de cadre, fie prin cumulare, fie prin extinderea programelor”, a explicat Cutasevici.

Totodată, viceprimarul a subliniat că deși în fiecare an se înregistrează lipsă de cadre didactice în Capitală, există totuși interesul pentru educație din partea tinerilor specialiști.

Sigur că profesia de pedagog a devenit mai puțin prestigioasă, în ultima vreme. Cerințele și nevoile unui pedagog sunt foarte mari, de aceea vin și îmbrățișează această meserie acei care, într-adevăr, iubesc copiii, care au vocația de a fi pedagog și e foarte complicat să aduci tânărul specialist într-o școală unde are un număr foarte mare de copii în clasă și, respectiv, cerințele de abordare față de aceștia sunt foarte diferite. Dar, totuși, există interesul pentru educație”, a precizat viceprimarul.

De asemenea, funcționara a subliniat că în prezent municipalitatea continuă să ofere acele 120 de mii de lei pentru tinerii specialiști.

Da, oferta aceasta este prin programul guvernamental – 120 de mii de lei pentru tinerii specialiști care vin în instituțiile educaționale după universități și au, eșalonat, 120 de mii împărțite la 3 ani. Ei au și alte facilități din partea municipalității, noi le achităm 2.000 de lei pentru chirie. E un lucru la fel foarte important pentru ei, pentru că îi putem întreține sau putem să le oferim acest suport pentru a-și închiria spațiu locativ. Sigur că avem cheltuieli și pentru compensarea, de exemplu, a luminii, a consumului de căldură și alte facilități pe care le putem oferi pentru a-i menține în sistemul educațional”, a mai subliniat Cutasevici.

Potrivit Angelei Cutasevici, în ultimii 3 ani în Capitală se înregistrează o creștere a numărului de angajați noi.

”Peste 1.400 de profesori, educatori sunt nou-veniți în sistem, fie prin venire din altă entitate teritorială sau angajați noi, tineri specialiști”, a mai declarat Cutasevici.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.