VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Curtea Constituțională decide soarta Partidului ”Șor”

Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea Guvernului care a cerut declararea Partidului ”Șor”, condus de condamnatul fugar Ilan Șor, drept ilegal. Cererea executivului a fost depusă încă toamna trecută, când autoritățile centrale au cerut ca formațiunea să fie declarată neconstituțională, pe motiv că prezintă pericol pentru independența și suveranitatea țării.

Potrivit portalului newsmaker, Guvernul nu este reprezentat la Înalta Curte de avocați ai executivului sau Ministerului Justiției, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, ci de un grup de avocați de la o firmă privată, unde a activat actualul ministru al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

În CV-ul ministrei se arată că, înainte de numirea sa în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției, în 2019, Veronica Mihailov-Moraru a colaborat cu această casă de avocatură din 2017.

Amintim, în noiembrie 2022, Guvernul a propus verificarea constituționalității Partidului „Șor”, iar câteva zile mai târziu, Curtea anunța că a inițiat procesul de examinare a sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

În declarațiile publice, Partidul ”Șor” a negat orice acuzație și a menționat că deciziile guvernului reprezintă „atentat la pluralismul de opinie”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.