VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Curtea Constituțională dă undă verde pentru modificarea Legii Supreme în cazul referendumului pro-UE

Curtea Constituțională dă undă verde pentru modificarea Constituției. Astăzi a fost pronunțat un aviz pozitiv pe marginea sesizării depuse de către deputații din majoritatea parlamentară în contextul referendumului republican constituțional cu privire la integrarea europeană, transmite IPN.

Președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că inițiativa de revizuire a Constituției prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției stabilite în legea supremă și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

În proiectul de lege pentru modificarea Constituției se menționează că preambulul Constituției urmează să fie completat cu două aliniate noi: „Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european; Declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

De asemenea, proiectul prevede completarea Constituției cu un nou titlu – Titlul V prim, care este întitulat: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta prevede aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost anunțat de către președinta Maia Sandu în cadrul unui eveniment la care șefa statului a comunicat că va candida pentru un nou mandat prezidențial.

Potrivit unui proiect de hotărâre, alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional cu privire la integrarea europeană ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. La referendum, alegătorii vor fi întrebați: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Avizul Curții Constituționale este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.