VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cum să-ți protejezi copilul în mediul online / VIDEO

Cum pot fi protejați copiii mai bine în mediul online și ce măsuri trebuie să fie luate în acest sens de către autorități. Este subiectul principal de pe agenda primului Forum Internațional, „Siguranța Online a Copiilor”. Un reportaj de Nicoleta Negrescu.

Potrivit directorului executiv al centrului „La Strada”, Elena Botezatu, în 2023, unul din 10 copii s-au confruntat cu probleme în mediul online.

ELENA BOTEZATU: Unul dintre cele mai recente cazuri asistate de „La Strada ”a fost cazul unei fete care a fost determinată să creeze conținut cu carcter sexual de către unul din părinți. Acele materiale video și foto erau ulterior vândute pe diferite siteuri și forumuri internaționale. E un caz complex. E un caz care a ajuns în vizorul autorităților internaționale. E un caz în care oferim asistență copilului și ne dorim ca mai puțini copii să ajungă în astfel de situații. 95 la sută dintre cazuri e vorba de fete care sunt reprezentate în materiale de abuz sexual. Sigur nu este exclus că și băieții sunt supuși abuzului sexual.

Siguranța și protecția copiilor fie fizică sau virtuală, reprezintă preocuparea primordială a Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, a declarat ministrul Adrian Efros.

ADRIAN EFROS: Timp de nouă luni am fost sesizați de 2193 de apeluri sau am fost sesizați pe diferite subiecte legate de abuzul sexual ale copiilor în mediul online. Cu ajutorul acestui mecanism am reușit să extragem, să blocăm peste 60000 de materiale cu astfel de tentă. Lucrăm în continuare împreună cu Ministerul Justițiilor, împreună cu colegii noștri din Parlament pentru a ajusta cadrul legal la cerințele Uniunii Europene, astfel încât toți împreună să ne unificăm efortul de a ne proteja copii.

Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a adăugat că pe lângă beneficiile inteligenței artificiale, aceasta are și pericole pentru siguranța copiilor pe online.

KENT D. LOGSDON: În același timp trebuie să știm că există efecte negative asupra copiilor, pentru că există agresori care vor folosi inteligența articială pentru a face rău copiilor noștri.

Minorii sunt cele mai vulnerabile victime în mediul virtual, iar pentru a le spori siguranța pe Internet, autoritățile au inițiat Planul Național pentru Siguranța copiilor online pentru anii 2024-2026, a declarat președinta Maia Sandu la deschiderea evenimentului. Șefa statului a subliniat că documentul este elaborat în conformitate cu normele legislației europene.

MAIA SANDU: Este în curs de dezvoltare planul național pentru siguranța copiilor online pentru ani 2024 – 2026. Și vor urma în perioada următoare, acte de transpunere în legislația noastră a directivelor și reglementărilor europene. De altfel am toată încrederea că în cadrul forumului care începe astăzi, vor avea loc schimburi de discuții și practici temeinice care să contribuie la acest proces.

BETA Amintim că, în aprilie anul trecut, Centrul Internațional „La Strada” în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției și companiile din domeniul IT, au lansat serviciul „Sigur Online”, prin intermediul căruia pot fi raportate cazurile de abuz sexual asupra copiilor în mediul virtual. De la lansarea acestuia, au fost înregistrate peste 2100 de semnalări, cele mai multe referindu-se la abuzul sexual.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.