- Toxiinfeția alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente și apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Avem peste 200 de boli cauzate de cosumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice.
- 420 000 decese annual la nivel global, dintre care 125 000 copii sub vârstă de 5 ani.
- În RM anual se înregistrează 16-20 000 cazuri de BDA
- Cum ne infectăm: prin apă, alimente sau mâini murdare (obiecte habituale)
- De asemenea în transmiterea BDA pot fi muștele, rozătoarele
- Semnele clinice sunt slăbiciune generală, cefalee, febra, vomă, dureri abdominale și scaun lichid frecvent.
- La copii mici boala evoluiază mai rapid, copiii mai repede se deshidratează.
- Deshidratarea este o complicație foarte serioasă, care poate duce la deces.
- În cazul apariției semnelor clinice trebuie de consumat mai multe lichide și de adresat la medic pentru tratament. Copiii trebuie spitalizați.
- Profilaxia:
- Folosiți apă potabilă din surese sigure.
- Spălați fructele și legumele
- Spălați-va pe mâini
- Protejați bucătăria de muști, insecte, rozătoare
- Spălați-va pe mâini și spălați toate ustensilele înainte de a pregăti bucate
- Separați alimentele crude de cele pregătite
- Cumpărați produse din locuri autorizate și verificați termenul de valabilitate
- Nu păstrați alimentele mult timp chiar și la frigider
- Bucațele pregătite să nu stea mai mult de 2 ore pe masă
- Nu va scăldați în lacurile neautorizate
- Luminița Suveică, doctor