VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Cum alegem corect pepenii verzi și galbeni? ANSA, recomandări pentru consumatori

Sezonul pepenilor verzi și galbeni este în toi, de aceea Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea fructelor și să țină cont de următoarele recomandări:

  • Să procure pepenii verzi și pepenii galbeni din locurile și spațiile special amenajate, care dețin certificatele de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor;
  • să evite cumpărarea produselor de la persoanele fizice care practică comerțul ambulant (stradal) ilicit, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, nu sunt respectate normele elementare de igienă.
  • Verificarea senzorială a calității produselor:

•pepenii verzi/galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai sau să fie alterate, în acest caz devin improprii consumului;

•fără urme de prezență a dăunătorilor;

•să fie uniforme ca aspect (fără lovituri, tăieturi);

•fără miros/gust impropriu;

•fără surplus de umezeală;

•să nu prezinte la suprafață deformări nespecifice fructului (umflături/noduli, pete ), acest fapt indică că produsele alimentare sunt afectate de soare;

•pata galbenă a pepenelui verde localizată din partea opusă a codiței, trebuie să fie neapărat galbenă, nicidecum verde sau albă, în caz contrar ar însemna că pepenele verde a fost cules prea repede și nu este copt;

•coaja nu trebuie să fie moale, acest lucru ar însemna că fructul e prea copt;

•codița pepenelui verde, preferabil să nu fie uscată, acesta ar indica ca produsele respective au fost culese câteva zile în urmă. Optați pentru pepenii verzi cu codița verde.

  • Consumatorii sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea unor documente ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi/ galbeni expuși spre vânzare (de exemplu: buletin de încercări la investigarea conținutului de nitrați/ reziduuri de pesticide); certificat de calitate emis de către producători în baza buletinului de încercări obținut de la un laborator acreditat.
  • Evitați consumul excesiv de pepene verde /galben după mesele copioase. Surplusul cantității de pepene poate îngreuna metabolismul și provoca efecte negative asupra sănătății. Fructele sunt delicioase și au multe beneficii doar fiind consumate moderat.
  • Pepenii verzi/galbeni nu trebuie expuși direct la razele solare, în timpul păstrării sau comercializării.

În cazul în care ați depistat produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, puteți depune o petiție la Agenție la numărul de telefon: 0(22) 26 46 43 /Linia Verde: 0 800 800 33 / Viber: 067675544.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.