VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ucraina vrea să adere la NATO la summitul de la Washington

Ucraina vrea să adere la NATO la summitul Alianţei de la Washington, preconizat în iulie 2024, care va marca 75 de ani de la înfiinţare blocului militar occidental, anunţă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, relatează CNN.

”Cine ştie, poate că va fi o zi foarte importantă pentru Ucraina”, declară Reznikov la CNN. ”Este doar previziunea mea”, adaugă el.

Statele Unite şi celelalte state membre NATO au subliniat că este imposibil să primească Ucraina în Alianţă în prezent, în timpul războiului cu Rusia. Articolul 5 al Tratatului NATO prevede ajutarea unui membru al NATO dacă este atacat.

Reznikov recunoaşte că Ucraina va putea să adere la NATO numai după sfârşitul războiului.

„Nu avem opţiuni asupra unui vot unanim” atât timp cât este război, declară el.

Întrebat dacă crede că războiul se va încheia până vara viitoare, el răspunde repede ”da, vom câştiga acest război”.

El a minimalizat refuzul administraţiei Biden de a primi Ucraina în NATO imediat după sfârşitul războiului.

„Cred că nu e necesar”, consideră el. Ucraina va beneficia de un proces de aderare la NATO simplificat şi va continua să lucreze la reformele necesare, spune el.

Ministrul ucrainean al Apărării subliniază că beneficiile primirii Ucrainei în NATO nu fac decât să crească, având în vedere că Kievul luptă împotriva Moscovei.

„După victorie, va fi în interesul NATO, pentru că vom fi un adevărat scut al NATO în est sau scutul de est al Europei”, subliniază el. Ucraina a dobândit o „experienţă de luptă reală – cum să-i descurajeze pe ruşi, să-i înfrângă, cum să-i bată folosind armament de standard NATO”, declară Reznikov.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.