Ministerul Culturii și Direcția Mobilitate Urbană a Capitalei au ajuns la un consens privind reabilitarea zonei istorice de pe strada 31 august 1989, acolo unde caldarâmul descoperit încă în martie a provocat multe discordii între municipalitate și guvernare.
La aproximativ jumătate de an de discuții în van, funcționarii de la Primăria Chișinău și demnitarii de la Ministerul Culturii și-au legat o punte de discuție și au renunțat la orgolii instituționale.
”Ministerul Culturii apreciază prezentarea, de către Direcția generală mobilitate urbană, a schițelor de proiect, care prevăd valorificarea caldarâmului depistat pe str. 31 August 1989, tronsonul str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni – str. A. Pușkin. Ministerul Culturii va examina setul de acte prezentat în cadrul ședinței Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Varianta aprobată va deveni bază pentru proiectul de reabilitare a străzii”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Culturii.
Amintim că, la începutul lunii martie 2023, lucrările de reabilitare a străzii 31 august 1989 au fost sistate pe porțiunea dintre Pușkin și Bănulescu-Bodoni, după ce pe acest segment a fost descoperit pavaj vechi ce datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Pe acest tronson lucrările au fost stopate la indicația Primăriei Chișinău, care a precizat că este gata să conlucreze cu specialiștii Ministerului Culturii și arheologii pentru a găsi o soluție pentru conservarea caldarâmului. Totodată, municipalitatea a precizat că la inițierea proiectului de modernizare a străzii 31 august 1989 au fost respectate toate rigorile și normele legale.
Specialiștii și alți istorici au propus anterior ca strada 31 august 1989, în perimetrul dintre Pușkin și Bănulescu-Bodoni, să fie transformată în zonă pietonală. Propunerea a fost făcută și de Ministerul Culturii, după lungi analize cu mai mulți experți. Instituția nu a precizat însă dacă va fi sau nu menținută circulația rutieră pe acest segment.