VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

CSP a respins demersul ministrului Justiției privind încetarea concursului pentru șefia PCCOCS

Consiliul Superior al Procurorilor a respins demersul ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, de anulare a concursului pentru selectarea procurorului-șef la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

În debutul ședinței, ministrul justiției a declarat că în spațiul public, și nu doar, au fost lansate mai multe acuzații reciproce.

Din momentul inițierii acestui concurs și până în momentul actual, au existat mai multe sesizări în adresa CSP și a altor instituții ale statului prin care s-au reclamat fapte care sunt în măsură să afecteze încrederea în Procuratură, în general, și în PCCOCS, în special. Ca urmare, din punctul meu de vedere, este imperioasă rezolvarea oricăror dubii care planează asupra aparenților de obiectivitate și imparțialitate aparent compromise cu ocazia sesizărilor formulate, dar și a discuțiilor din societate referitoare la mai multe acuzații reciproce. Or, până la rezolvarea suspiciunilor în cadrul unei proceduri corespunzătoare, concursul nu poate fi derulat întrucât este afectată grav credibilitatea procesului”, a spus Sergiu Litvinenco, potrivit IPN.

Decizia de a respinge demersul ministrului a fost anunțată în urma deliberărilor.

În aceeași ședință, CSP a declarat inadmisibilă cererea prealabilă înaintată de Eugen Rurac, unul dintre candidații la șefia PPCOCS, privind anularea hotărârii de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef PCCOCS. Președinta Consiliului, Angela Motuzoc, a precizat că cererile prealabile nu se examinează dacă există o adresare în instanța de judecată.

Scandalul în jurul concursului a ieșit la iveală după ce Iulian Groza, membru al comisiei care efectuează selecția preliminară a candidaților, a denunțat presiuni la adresa sa și a calificat exercițiul drept unul viciat. Ulterior pe canale de Telegram au apărut informații că unul dintre candidați, Eugen Rurac, a depus plângere la Procuratura Generală, invocând că Institutul pentru Politici și Reforme Europene, al cărui director este Iulian Groza ar fi obținut acces la datele sale personale.

În concurs, pe lângă procurorul Eugen Rurac, participă procurorul Sergiu Russu, care a deținut interimatul funcției de șef PCCOCS, și procuror Andrei Mațco, în prezent avocat.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.