VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Croația a adoptat moneda euro și a intrat în spațiul Schengen

Croația a marcat la 1 ianuarie 2023 două momente istorice. În condițiile în care este „cel mai tânăr membru al Uniunii Europene”, aderând în 2013 la UE, Croația a adoptat moneda euro şi a aderat la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, scrie Reuters.

Astfel, la miezul nopții, la punctul de trecere a frontierei Bregana cu Slovenia, poliția croată a dat jos semnele de la vamă și a instalat o pancartă pe care scrie „liberă circulație”, simbolizând sfârșitul controalelor la frontieră.

Dacă există momente istorice, momente speciale care ar trebui să ne ofere o mare onoare și când suntem martori la realizarea obiectivelor strategice ale unui stat, aceasta este o astfel de zi”, a declarat premierul croat duminică, în prezența Ursulei von der Leyen.

Șefa comisiei UE, a descris această dată ca fiind „o zi de sărbătoare” pentru comunitatea europeană: 

Astăzi, vedem două realizări imense pentru cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene și ambele atinse în aceeași zi. Deci, într-adevăr, aceasta este o zi pentru cărțile de istorie.”

Croația a intrat în UE în 2013. Este a 27-a țară care aderă la spațiul Schengen și a 20-a care adoptă moneda euro.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.