VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Criză politică în Israel: Premierul Netanyahu a decis să amâne adoptarea controversatei reforme judiciare

UPDATE: Premierul Netanyahu a decis să amâne adoptarea controversatei reforme judiciare cu o lună, pe fondul protestelor violente și la scurt timp după grevele anunțate de angajații din spitale și universități.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a susținut o conferință de presă în care a anunțat că amână adoptarea în a doua și a treia lectură a proiectului reformei judiciare, până la următoarea sesiune parlamentară care va începe în câteva săptămâni.

Premierul a mai spus, citat de BBC, că majoritatea partenerilor din coaliția de guvernare susțin proiectul, dar că amânarea rezultă din dorința de a ajunge la un consens larg.

„Actuala criză obligă pe toată lumea să acționeze responsabil”, a mai precizat acesta. Netanyahu a adăugat că guvernul nu va accepta niciodată un război civil și că statul se confruntă cu o criză care reprezintă o amenințare reală la adresa unității naționale.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu este supus unei presiuni imense după ce zeci de mii de israelieni au protestat în stradă duminică din cauza reformelor judiciare controversate pe care guvernul vrea să le ducă la îndeplinire, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, Netanyahu și-a amânat o declarație publică planificată luni dimineața, în care trebuia să vorbească public despre planurile sale de a revizui sistemul de justiție al țării.

Protestele în masă au avut loc duminică în Ierusalim, Tel Aviv, dar și în alte părți ale țării la scurt timp după ce premierul Beniamin Netanyahu l-a demis pe pe ministrul Apărării, Yoav Gallant. Acesta a cerut public, cu o zi înainte, stoparea revizuirii sistemului judiciar, contestată deja în societatea israeliană.

Cu o zi înainte, ministrul Apărării, Yoav Gallant, declarase că reformarea sistemului judiciar reprezintă „o amenințare clară, imediată și tangibilă la securitatea statului” și a cerut oprirea acestei reforme inițiată de guvern.

Totodată, după o noapte marcată de ciocniri între manifestanţi şi poliţie, preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut luni guvernului să oprească „imediat” activitatea legislativului asupra proiectului de reformă judiciară.

„De dragul unității poporului Israel, de dragul responsabilității, fac apel să opriți imediat procesul legislativ”, a declarat președintele israelian.

De asemenea, a fost anunțată o grevă generală pentru a protesta împotriva reformelor judiciare. Lucrătorii aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv au fost primii care au răspuns la apelul șefului asociației sindicale Histadrut, Arnon Bar-David.  Greva a dus imediat la suspendarea tuturor zborurilor de pe principalul aeroport internațional al țării, Ben-Gurion.

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de mai multe săptămâni.

În timp ce guvernul susţine că revizuirea este necesară pentru a controla judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii afirmă că reprezintă o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale, precum şi o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

Proiectul, care ar înăspri controlul politic asupra numirilor din justiţie, urmează să fie ratificat în parlament în această săptămână.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.