VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cristina Gherasimov: „Evaluarea conformității legislației naționale cu cea a UE va începe cu domeniul justiției”

Procesul de evaluare a conformității legislației naționale în raport cu cea a Uniunii Europene va începe cu analiza domeniului justiției. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă, în care a făcut totalurile primei sale vizite de lucru la Bruxelles.

Potrivit oficialului, în timpul vizitei la Bruxelles a fost convenit calendarul și detaliile procedurale ale etapei de evaluare a conformității legislației naționale cu acquis-ul comunitar.

„Această etapă este una de durată și este efectuată pe capitole. Pe 21 și 22 februarie curent, revenim la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturile fundamentale. Cu acest capitol încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept, depinde de cât de repede ne vom apropia de UE. Un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează. Exact asta ne dorim pentru Moldova europeană”, a spus Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană a menționat că inițial vor fi constatate diferențele dintre legislația națională și cea a UE după care va urma o evaluare a adaptărilor necesare legislației R. Moldova.

„Această etapă reprezintă primul pas practic de transpunere a deciziei istorice a Consiliului European din luna decembrie a anului trecut și reprezintă evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară. Un proces de durată, care necesită eforturi imense și expertiză specializată pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole. În această etapă urmează că comparăm legislația noastră cu cea a UE, să constatăm care sunt diferențele și să facem o evaluare a adaptărilor necesare legislației noastre. Această etapă a fost lansată la Bruxelles pe 7 februarie, unde am făcut cunoștință cu echipa Comisiei, cu care urmează să lucrăm în continuare”, a precizat Cristina Gherasimov.

Potrivit oficialului, procesul de aderare este un obiectiv național de transformare a țării, succesul căruia va depinde, în mare parte, de calitatea lucrului care va fi realizat de autoritățile moldovenești împreună cu toată societatea.

„Acest obiectiv a fost, este și va rămâne o prioritate a Republicii Moldova până când țara noastră va deveni membru UE cu drepturi depline”, a conchis Gherasimov.

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a efectuat pe 7 februarie curent o vizită de lucru la Bruxelles. Aceasta a fost prima vizită peste hotarele țării a Cristinei Gherasimov, după învestirea în funcția de vicepremier pentru integrare europeană.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.