VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Ziua Sfântului Andrei – unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales de însuși Mântuitorul ca să predice Evanghelia. 

Sfantul Andrei era frate al lui Simon Petru, care s-a numărat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii unui pescar din Betsaida, din provincia Galileea, situată în nordul Tarii Sfinte. Potrivit tradiţiei, teologilor şi istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci.

Fiind cel mai vârstnic dintre Apostoli, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită pe teritoriul neamului românesc. După Înălțarea Domnului, Andrei a mers să predice Evanghelia, iar atunci când apostolii au tras la sorți, lui i-au revenit ținuturile din jurul Mării Negre și Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România și Bulgaria.

În tradiția populară, această zi marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă. Este una din zilele cu cele mai complexe ritualuri, legate îndeosebi de muncile pastorale și casnice, cu elemente de cult al morților și acte de influențare magică a norocului în viață și în căsnicie.

Printre tradițiile specifice se numără atârnarea de cununi de usturoi și ungerea cu usturoi a porților și ușilor pentru a proteja împotriva duhurilor rele. În plus, fetele își pot afla ursitul prin diverse metode, cum ar fi ascunderea busuiocului sfințit sub pernă sau folosirea unui vas nou de lut și incantații magice. De asemenea, se aduc în casă crenguțe de vișin care, dacă înfloresc până la Crăciun, prevestesc un an bogat. Se crede, de asemenea, că lupii încep să vorbească în noaptea Sfântului Andrei, transformând pe cei care îi aud în vârcolaci.

Din punct de vedere meteorologic, în noaptea de Sf. Andrei se observă luna, care dacă e plină și cerul senin, iarna va fi umedă și relativ călduroasă, iar dacă luna e plină și cerul întunecat, dacă ninge sau plouă, peste iarnă urmează troiene mari.

Numele Andrei vine din greacă și înseamnă bărbăție, curaj, voință și neînfricare. În această zi, își sărbătoresc onomastica toți acei care poartă numele Andrei sau derivate din acesta.

Potrivit datelor statistice, prenumele Andrei este purtat în ţara noastră de peste 70.000 de bărbați, iar Andreea – de peste 9 000 de femei. 

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae și se vor încheia de Bobotează.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.