VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii ortodocși de stil vechi serbează Ajunul Bobotezei. Se face Agheasma Mare

Creștinii ortodocși care respectă calendarul iulian, prăznuiesc astăzi, 18 ianuarie, Ajunul Bobotezei. În lăcașele sfinte se săvârșește Sfânta Liturghie, după care se face Agheasma Mare, considerată vindecătoare.

Ajunul Bobotezei precede sărbătoarea propriu zisă, a Bobotezei și este zi de post aspru. Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului de la Ioan.

În ajunul Bobotezei, biserica prăznuiește sfințirea Aghesmei Mari. În rest, pe parcursul anului se face Agheasma Mică. Creștinii vin cu vase curate şi primesc această agheasmă binecuvântată care este de folos pentru stropirea casei, a grânelor, a livezilor, a gospodăriilor.

Tot astăzi în multe sate preoții merg cu Iordanul să binecuvânteze casele, gospodăriile oamenilor, să viziteze bolnavii care nu au putut merge la biserică să ia Agheasma Mare și pentru a le aduce vestea Bobotezei.

În popor se mai păstrează tradiţia potrivit căreia, începând cu Ajunul Bobotezei și două săptămâni după aceasta, nu se spală rufele, fiindcă apa este sfințită.

Creștinii ortodocși care respectă calendarul pe rit vechi prăznuiesc pe 19 ianuarie Botezul Domnului Iisus Hristos. În această zi de asemenea creștinii merg la biserică după Agheasma Mare, iar pe 20 ianuarie, va fi marcat Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.