Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi sărbătoresc pe 7 ianuarie Nașterea Domnului Iisus Hristos. Crăciunul face parte din cele 12 mari sărbători împărătești, fiind precedat de un post de 40 de zile. În această zi, creștinii care au postit se pot împărtăși și este dezlegare la orice fel de mâncăruri.
În unele biserici liturghia se face noaptea, iar în altele dimineața. Și cântările sunt deosebite, acestea proslăvesc și laudă Nașterea lui Iisus Hristos. După slujba dedicată Nașterii Domnului, în biserici se cântă colinde de sărbătoare, după care cete de colindători merg din casă în casă pentru a vesti Crăciunul.
Enoriașii sunt îndemnați să asiste la slujbe, pentru că, spun preoții, această sărbătoare este un prilej de apropiere față de Dumnezeu. A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu.
Crăciunul pe stil vechi este marcat în Rusia, Belarus, comunități din Ucraina, Bulgaria, Armenia, Georgia ș.a. Tradiția de a sărbători Nașterea Domnului pe vechi s-a menținut, de asemenea, în Serbia şi Muntenegru, deoarece Biserica Ortodoxă Sârbă, la fel ca și cea Rusă, continuă să se conducă de calendarul iulian, ca în unele cantonamente din Elveția.
Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi și Nou a avut loc în 1923, când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Diferența dintre cei care respectă sărbătorile de rit vechi și cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme.