VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Boboteaza

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul la vârsta de 30 de ani.

În această zi, în biserici se oficiază slujbe. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice. La sfârșitul slujbei de sfințire a apei, crucea este aruncată în apă, iar tinerii care vor s-o recupereze din apă sunt răsplătiți cu colaci, fructe și bani. Cel care scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să fie prudenți. Pentru evitarea unui stop cardiac este necesar ca corpul să fie pregătit înainte de a intra în apă, iar scufundarea să se facă treptat. Aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar la ieșire oamenii trebuie să se acopere cu un prosop sau o pătură, iar ulterior să îmbrace haine groase. Mai mult decât atât, consumul de alcool este strict interzis. 

Tradiția spune că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, roadele vor fi bogate, iar dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi un an cu belșug. De Bobotează nu se spală rufele. Și tot în această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut.

Mâine, ortodocșii de stil vechi vor sărbători Sfântul Ioan Botezătorul, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.