VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Credincioșii prăznuiesc astăzi Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos: Tradiții și obiceiuri

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi, 19 august, Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos.

Potrivit Bisericii, marea sărbătoare rememorează momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov. Ucenicii au văzut fața strălucită a Mântuitorului ca soarele, iar veșmintele lui s-au făcut albe ca lumina. Este singura zi din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la pește, dar și la vin și untdelemn.

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove menționează că sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos arată legătura dintre suferinţa lui Hristos pe cruce şi slava Învierii Sale. Sărbătoarea vestește că „destinaţia ultimă a omului nu este mormântul, ci este viaţa veşnică în Slava Împărăţiei Cerurilor”.

Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos cheamă credincioșii la o schimbare spirituală, duhovnicească, să se lumineze mintea prin gânduri bune, să se lumineze inima prin simţiri curate, să se lumineze viaţa prin fapte bune de ajutorare, de consolare a celor întristaţi, de mângâiere a celor îndoliaţi, de ajutorare a celor săraci şi singuri, notează IPN.

În această zi, la biserică se aduc struguri, care se binecuvântează şi se împart. Credința populară spune că în această zi are loc şi despărţirea de vară, natura îşi schimbă înfăţişarea, se răcesc apele, păsările călătoare se pregătesc să plece în ţările calde, iar insectele şi reptilele se ascund în pământ.

Schimbarea la Față a Domnului este una din cele 12 sărbători împărăteşti de peste an, numită în popor şi Probrajnia, de la denumirea slavă a sărbătorii – Преображение Господа Бога.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.