VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Constatările ENEMO în urma alegerilor locale: CEC activează în mod transparent și competent

Alegerile locale din 5 noiembrie vin într-un moment de răscruce pentru parcursul țării în construirea unei democrații deplin funcționale. În timp ce electoratul a avut un spectru larg de alegeri, sunt de-a dreptul îngrijorătoare suspiciunile aferente tentativelor coordonate și larg răspândite de a influența voința alegătorilor prin cumpărarea voturilor și alte practici care sunt în contradicție cu fundamentele unei societăți democratice. Pe termen lung, astfel de practici prejudiciază iremediabil integritatea electorală, erodând astfel democrația. Acestea ar trebui să fie abordate eficient și hotărât de către autoritățile competente, respectând fără echivoc principiile statului de drept. Declarația a fost făcută de Dritan Taulla, șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO pentru alegerile locale din 2023 în Moldova, în cadrul conferinței de presă la IPN de prezentare a Declarației Preliminare a Misiunii.

Nino Rizhamadze, analista electorală și juridică a MIOA ENEMO, a declarat că, în general, cadrul legal existent oferă o bază solidă pentru organizarea alegerilor în conformitate cu angajamentele și standardele internaționale. ENEMO salută adoptarea noului Cod Electoral, care a fost îmbunătățit semnificativ. Adoptarea legii a fost precedată de o reformă electorală transparentă, incluzivă și cuprinzătoare, în conformitate cu recomandarea sistemică de bază a ENEMO.

CEC activează în mod transparent și competent. În pofida numărului semnificativ de sesizări, sarcini procedurale și organizaționale și a deficienței de resurse umane, CEC a gestionat procesul în timp util și eficient, fiind respectat calendarul electoral și termenele legale prevăzute de lege”, a adăugat Nino Rizhamadze.

Ales Jakubec, analistul politic al MIOA, a evidențiat faptul că, per general, marea majoritate a candidaților au putut să se înregistreze fără dificultăți și nu au fost raportate îngrijorări semnificative de către interlocutorii ENEMO. Înregistrarea candidaților partidului „Șansă” a fost anulată în toată țara în baza unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale, cu două zile înainte de alegeri.

ENEMO consideră că decizia de anulare a înregistrării candidaților ar fi trebuit să fie luată de către Organele de Gestionare a Alegerilor și că dreptul la recurs ar fi trebuit să fie asigurat. Intervenția CSE, o structură formată în mare parte din membrii executivului, cu privire la dreptul de a participa la alegeri ridică îngrijorări cu privire la imixtiunea executivului în procesul electoral.

În timp ce candidații au avut ocazia să facă campanie electorală în mod liber, nu au fost asigurate condiții echitabile în campanie. Terenul de joc a fost denaturat de promisiunile aferente stimulentelor financiare care au fost larg răspândite și utilizate ca instrumente de campanie. Numeroase acuzații de cumpărare a voturilor pe scară largă, presiune asupra angajaților, utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative sau utilizarea realizărilor municipalităților în campanie, în principal de către cei în aflați în funcții, au marcat campania electorală”, a concluzionat Ales Jakubec.

Maja Milikic, analistă media a MIOA a declarat că peisajul media din Moldova reflectă o interacțiune complexă între influența politică, provocările economice și reglementările în evoluție. Polarizarea dintre facțiunile pro-ruse și pro-occidentale, însoțită de controlul oligarhic, împiedică capacitatea mass-media de a acționa ca o voce independentă și critică. Piața publicității, prea mică pentru numeroasele canale de televiziune, se confruntă cu dificultăți financiare.

În opinia sa, Moldova a fost martora unei creșteri a atacurilor informaționale și a amenințărilor de securitate, în special în timpul procesului electoral, cu Rusia desfășurând campanii de dezinformare prin intermediul unor entități media specifice, într-un război hibrid mai larg.

Decizia de suspendare a licențelor pentru șase posturi TV în timpul stării de urgență, aprobată de Comisie pentru Situații Excepționale a fost determinată de îngrijorările cu privire la încălcări și retorici manipulative, care vizează protejarea spațiului informațional național. Serviciul de Informații și Securitate a acuzat Federația Rusă că influențează alegerile locale din Moldova, implicându-se activ în campanii de dezinformare prin aceste posturi TV, reprezentând astfel o amenințare pentru procesul democratic”, a adăugat Maja Milikic.

Declarația constatărilor și concluziilor preliminare se bazează pe constatările ENEMO la nivel național și în toate regiunile, de la 1 octombrie până în ziua alegerilor. Misiunea va rămâne în țară pentru a monitoriza cel de-al doilea tur de alegeri în localitățile în care nici un primar nu a obținut majoritatea voturilor din primul tur.

Misiunea de Observare a Alegerilor a ENEMO pentru Alegerile Locale 2023 din Moldova este susținută financiar de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Fundația Soros Moldova. Responsabilitatea pentru constatările și evaluările Declarației, prezentate în cadrul acestei conferințe de presă revine în totalitate misiunii ENEMO și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale donatorilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.