VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consiliul AIEA adoptă o rezoluţie prin care cere Rusiei să părăsească centrala Zaporojie

Consiliul guvernatorilor din cele 35 de țări ale organismului de supraveghere nucleară al ONU a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, potrivit Reuters.

Rezoluția este a doua referitoare la invazia Rusiei în Ucraina adoptată de Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar conținutul lor este foarte asemănător, deși prima rezoluție, din martie, a precedat preluarea de către forțele rusești a controlului asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. 

Ambele rezoluții au fost propuse de Canada și Polonia în numele Ucrainei, care nu face parte din consiliul de administrație, cel mai important organism politic al AIEA.

Rezoluția cere Rusiei să „înceteze imediat toate acțiunile împotriva și la centrala nucleară Zaporojie și la orice altă instalație nucleară din Ucraina”, a fost adoptat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă și șapte abțineri, au declarat diplomații, scrie Reuters.

Rusia și China au fost țările care au votat împotrivă, în timp ce Egiptul, Africa de Sud, Senegal, Burundi, Vietnam, India și Pakistan s-au abținut.

Consiliul „deplânge acțiunile violente persistente ale Federației Ruse împotriva instalațiilor nucleare din Ucraina, inclusiv prezența continuă a forțelor ruse și a personalului (organismului nuclear rus) Rosatom la centrala nucleară Zaporojie”, se arată în textul rezoluției.

Rezoluția mai spune că ocupația militară a centralei sporește considerabil riscul unui accident nuclear, care ar pune în pericol populația Ucrainei, statele învecinate și comunitatea internațională.

Misiunea rusă la AIEA a obiectat, spunând că rezoluția nu menționează bombardarea centralei despre care susține că Ucraina se face vinovată.

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, de bombardarea centralei.

Reamintim că la mijlocul lunii august, zeci de țări, printre care și R. Moldova, au cerut printr-o declarație comună retragerea trupelor rusești de la centrală nucleară Zaporojie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.