VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Consilierii PAS din CMC, denunț la PG: Cer procurorilor se investigheze cum se cheltuiesc banii publici de Primărie

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus astăzi, 6 februarie, un denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie din Primăria Municipiului Chișinău să investigheze cum se cheltuiesc banii publici de Primăriei Chișinău.

Mai bine de o lună, Primăria Chișinău operează în baza unui buget provizoriu, buget în care sunt bani pentru mai multe programe importante pentru locuitorii capitalei, dar în același timp am văzut cum au fost închise grupele cu program prelungit din clasele primare, cum a fost reduse salariile asistenților personali care au în îngrijire persoane cu dizabilități severe și cum nu au fost oferite compensațiile la căldură pentru pensionarii și familiile nevoiașe din Chișinău. Cel mai important este că bani pentru aceste programe municipale sunt în buget. Avem peste 176 milioane lei pentru asistenții personali și programul de asistență personală pentru copii. Avem alocate 150 milioane de lei pentru compensațiile la căldură. Avem 18 milioane de lei pentru grupele cu program prelungit. Acești bani sunt în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport din partea Primăriei Chișinău, la momentul actual, nu beneficiază de ajutor”, acuză consilierii PAS.

Potrivit lor, acțiunile primarului Capitalei, Ion Ceban, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor oamenilor din municipiul Chișinău.

Fracțiunea PAS a pregătit un denunț la Procuratura Generală, să investigheze modul de elaborare a bugetului provizoriu al municipal Chișinău, pentru că am identificat mai multe încălcări a legislației privind finanțele publice precum: introducerea de linii de buget pentru programe noi (legea nu permite acest lucru), au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale ce trezesc semne de întrebare”, mai subliniază PAS.

Totodată, fracțiunea PAS cere Procuraturii Generale și instituțiilor responsabile să verifice modul de întocmire și modul de utilizare a banilor publici din bugetul municipal provizoriu.

Într-o administrație publică normală, Consiliul Municipal trebuie să aprobe bugetul pentru anul viitor, lucru care nu s-a întâmplat în cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, iar bugetul încă este pe undeva ascuns prin sertare și oamenii nu pot să vadă care este proiectul de buget pentru anul 2024”, mai menționează consilierii PAS.

Solicitările din denunțul depus de fracțiunea PAS la Procuratura Generală sunt următoarele:

  • Înregistrarea în modul prevăzut de lege faptele despre comiterea infracțiunilor indicate mai sus cu investigarea în ordinea prevăzută la art. 274 CPP.
  • Atragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate din cadrul Primăriei mun. Chișinău, care prin acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuțiilor acordate prin lege, cauzând daune în proporții considerabile drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice din mun. Chișinău:
  • au adoptat ilegal bugetul provizoriu al mun. Chișinău pentru anul 2024,
  • au suspendat în mod ilegal activitățile claselor și grupelor cu program prelungit pentru semestrul II al anului de studii 2023/2024,
  • au redus total sau parțial salariile asistenților personali din mun. Chișinău, au oprit achitarea plăților pentru căldură persoanelor cu venituri scăzute din mun. Chișinău.
  • Atragerea la răspundere penală a persoanelor care au întocmit, au semnat și publicat în Registrul de Stat al Actelor locale decizia Consiliului Municipal Chișinău nr. 23/2 din 27.12.2022 privind aprobarea bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 în lipsa informațiilor din anexa nr. 4 privind suma alocată pentru finanțarea grupelor cu program prelungit.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.