VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Conflictul din Orientul Mijlociu riscă să majoreze semnificativ cotația petrolului

Banca Mondială a avertizat că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea majora semnificativ cotaţia ţiţeiului. Deocamdată însă nu sunt motive de îngrijorare. Preţul petrolului va atinge, în medie, 90 de dolari pe baril în acest sfârșit de an şi chiar să scadă la un nivel mediu de 81 de dolari pe baril în 2024. 

Un raport al Băncii Mondiale arată că preţul petrolului a crescut cu doar 6% de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas. Raportul indică trei scenarii de risc pe baza episoadelor istorice care implică conflictele din Orientul Mijlociu.  

Scenariul care indică o mică perturbare, echivalentă cu reducerea producţiei de petrol înregistrată în 2011, în timpul războiului civil din Libia, ar duce la o creştere a preţului petrolului între 93 şi 102 dolari pe baril. În cazul unei perturbări medii, echivalentă cu războiul din Irak din 2003, ar majora preţul petrolului între 109 şi 121 dolari pe baril, iar în cazul unui scenariu al unei perturbări masive, echivalentă cu impactul embargoului petrolier arab din 1973, ar duce la un preț de până la 157 de dolari pe baril.  

Dacă se intensifică războiul dintre Israel şi Hamas, autorităţile din ţările în curs de dezvoltare vor trebui să adopte măsuri pentru a gestiona posibila creştere a inflaţiei. De asemenea, guvernele trebuie să evite restricţiile comerciale, cum ar fi interzicerea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte, deoarece ele pot deseori intensifica volatilitatea preţurilor şi spori insecuritatea alimentară, avertizează Banca Mondială.  

Piaţa petrolieră mondială a fost perturbată de conflictul din Gaza, având în vedere că există potenţialul de extindere a acestuia dincolo de Fâşia Gaza şi Israel, ceea ce ar pune în pericol livrările mondiale. Orientul Mijociu este responsabil pentru o treime din livrările mondiale de petrol şi există îngrijorări că o escaladare a războiului ar putea duce la atacuri asupra tancurilor petroliere, ameninţări la adresa strâmtorilor maritime şi o reducere a exporturilor de petrol ale Iranului.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.