VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Conducerea Ministerului Agriculturii în discuții cu asociațiile de profil despre dificultățile din agricultură

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Vladimir Bolea, s-a întâlnit cu membrii a trei asociații de profil. La ședință a participat și directorul Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE), Eugen Carpov, care a oferit informații despre nivelul prețurilor la carburanți și stocurile disponibile.

Potrivit unei note emise de Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) , Eugen Carpov a menționat că, în comparație cu statele din vecinătate, Republica Moldova reușește să mențină un nivel mai mic al prețurilor la carburanți, datorită mecanismului de plafonare a acestora și de reglementare a marjei comerciale specifice. Totodată, a explicat metodologia actuală de calcul pentru stabilirea prețului final la combustibil, menționând că, prețurile se formează în mod transparent și că ANRE urmează tendința cotațiilor la bursele internaționale, care reprezintă principala componentă ce influențează zilnic nivelul acestora.

Ulterior, discuțiile au fost focusate pe coordonarea acțiunilor comune între mediul de afaceri și autoritățile statului în scopul creării unor condiții mai bune pentru activitățile agricultorilor și în vederea depășirii perioadei de criză.  

Agricultorii susțin că, pentru începerea noului ciclu agricol sunt necesare ajustări fiscale cu privire la deducerea și achitarea sumei TVA. Ministrul Vladimir Bolea a informat audiența că, o inițiativă în acest sens, a fost deja elaborată de MAIA și a fost expediată instituțiilor relevante spre examinare. Agricultorii au adus în discuții problema majorării ratei la dobânzi, povara creditelor, a plăților și a taxelor în bugetul de stat. La acest subiect, Vladimir Bolea a comunicat că, s-a convenit cu instituțiile financiare pentru a acorda facilități fiscale agricultorilor ce nu reușesc să efectueze plățile la creditele contractate în anul curent. De asemenea, ministrul a subliniat angajamentul echipei ministeriale de a elabora și promova măsuri de susținere a agricultorilor, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale și de a continua discuțiile inclusiv cu partenerii internaționali, în scopul obținerii unor ajutoare suplimentare.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.