USM și UTM urmează să prezinte, până la sfârșitul lunii iunie, conceptul de fuziune, inițiativă anunțată de cei doi rectori în această primăvară. Rectorul USM, Igor Şarov, trage un semnal de alarmă şi susține că o fuziune nu se va realiza până când nu vor fi rezolvate problemele financiare ale universităților. Reforma în sistemul educațional trebuie însă să continue.
În următoarele zile, la Guvern urmează să ajungă proiectul de lege prin care alte opt şcoli profesionale şi colegii din Republica Moldova ar putea fi comasate cu alte instituții de învățământ, transmite TVR Moldova.
Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, conducerea USM şi UTM urmează să formeze grupuri de negocieri pentru a ajunge la un acord în ceea ce priveşte fuzionarea celor două instituții.
„Ei urmează să delege grupurile de negocieri din partea ambelor universități care până la sfârşitul lunii iunie va trebui să prezinte un concept care să răspundă exact la întrebările formulate de dumneavoastră, cum ar funcționa la modul practic o asemenea fuziune, dar prima etapă este desemnarea acestor grupuri de negociere care înseamnă deschiderea comunității universitatea pentru aceste discuții, a declarat Dan Perciun.
De cealaltă parte, rectorul USM, Igor Şarov, susține că problema fuziunii nu va fi pusă în discuție până când nu vor fi îndeplinite solicitările făcute către Guvern pentru rectificările la buget pentru învățământul superior.
„Eu voi propune colegilor amânarea negocierilor privind fuziunea celor două universități până la clarificarea situației cu răspunsurile la întrebările care au fost vociferate în cadrul şedinței din 30 aprilie de către Consiliul Rectorilor la întâlnirea cu prim-ministru. Punctul întâi este punctul cel mai important şi anume deficitul bugetar cu care se confruntă universitățile”, a punctat Igor Șarov. Între timp, autoritățile au definitivat proiectul prin care şase școli profesionale și două colegii vor fi absorbite de către alte instituții de învățământ profesional tehnic. Este vorba de mai multe instituții din Bălți, Edineț, Râșcani, Orhei, Chișinău și Găgăuzia.