VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în prima ședință din acest an

Comisia Unificată de Control s-a întrunit astăzi, 18 ianuarie, în prima ședință din acest an. Reuniunea a avut loc la Bender, iar conducătorul delegației Republicii Moldova Sergiu Golovaci a fost confirmat în calitate de copreședinte al Comisiei Unificate de Control.

În cadrul ședinței, misiunea OSCE în Moldova a semnalat noi obstacole din partea Tiraspolului în ceea ce privește implementarea Principiilor de cooperare între această organizație și Comisia Unificată de Control, semnate la 10 decembrie 2004.

Astfel, în decembrie 2023 și ianuarie 2024, echipele de monitorizare ale Misiunii nu au fost lăsate să treacă prin infrastructura posturilor ilegale ale structurilor transnistrene instalate între localitățile Proteagailovca și Hârbovăț, Dubăsari și Coșnița, iar la postul ilegal Bender-Varnița au așteptat timp de 30 de minute. Aceste nereguli grave au loc, chiar dacă Misiunea OSCE  notifică în prealabil despre deplasarea reprezentanților săi. Misiunea OSCE califică solicitarea Tiraspolului de a face astfel de notificări drept încălcare a mandatului său și a cerut implicarea Comisiei Unificate de Control în asigurarea libertății de circulație pentru echipele sale în vederea realizării eficiente a mandatului acestora”, menționează Biroul Politici de Reintegrare.

Totodată, în cadrul reuniunii membrii delegației Republicii Moldova au semnat o declarație prin care au dezvăluit un alt caz de ignorare a actelor de bază ale Comisiei Unificate de Control, referindu-se la antrenamentele pe care le-a desfășurat contingentul militar al Forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse în data de 22 decembrie 2023.

Acțiunile s-au realizat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în afara punctelor de dislocare, cu utilizarea armelor, tehnicii și echipamentelor militare, unele tipuri dintre care nici nu au fost notificate ca fiind în dotarea contingentului militar. La fața locului erau prezenți doi comendanți militari, care la fel au încălcat regulamentul, întrucât nu dispuneau de aprobarea Comandamentului Militar Întrunit. Concomitent, reprezentanții Federației Ruse și regiunii transnistrene au blocat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentelor. Antrenamentele în cauză au avut un ecou negativ asupra cetățenilor din localitățile apropiate, care și-au expus îngrijorarea în legătură cu sunetele înfricoșătoare de arme și posibile tensiuni nedorite în Zona de Securitate. În context, Delegația Republicii Moldova a cerut cercetarea acestor încălcări, dar și elaborarea unor noi reglementări referitoare la modalitatea desfășurării antrenamentelor astfel încât să fie excluse asemenea acțiuni abuzive din partea unuia din contingentele militare ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”, se mai arată în comunicatul remis.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.