VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Comisia Pre-Vetting, între exigențe, integrare UE și supremația legii

Bruxelles-ul așteaptă ca la Chișinău să activeze judecători și procurori integri, ale căror averi să nu lase loc de scandaluri și investigații. Exigențele Comisiei Pre-Vetting nicidecum nu trebuie privite ca sperietori sau ingerințe în viața personală, ci ca o cale prin care candidații sunt chemați să-și raporteze situația financiară și să demonstreze că merită să reprezinte cu demnitate sistemul justiției. Constatările au fost făcute de președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, și colega sa Nadejda Hriptievschi, care au fost invitații emisiunii ”Puncte de Reflecție”.

”Trebuie să ne uităm la tabloul de ansamblu care este în spatele întregului proces, noi vorbim despre a ne apropia de Uniunea Europeană, despre o apropiere de aceasta, despre consolidarea supremației legii, despre consolidarea justiției în sistemul justiției, asigurarea calității, integrității, mai bine zis, a judecătorilor și procurorilor. Pentru aceasta este nevoie să fim foarte minuțioși în evaluarea pe care o facem, în evaluarea integrității etice și financiare, aspectelor din acest domeniu, nu poți să fii puțin corupt sau puțin OK, în ordine, există o indicație puternică, așa cum s-a spus, și din perspectiva Bruxelles-ului o indicație și o așteptare față de acest exercițiu, că se așteaptă ca judecătorii și procurorii în funcții de conducere, acei procurori și judecători să fie curați și sunt percepuți și văzuți așa”, a declarat Herman von Hebel.

Expertul străin precizează că astfel de exigențe există de ani buni în țările occidentale și că fără un asemenea procedeu nu putem curăța sistemul.

”Eu înțeleg, poate că o oarecare percepție de această natură poate să se formeze în Țările de Jos, unde și eu sunt pe jumătate judecător. Întrebările care ajung la mine în calitate de judecător, de pildă, și eu mă regăsesc în această situație, și eu trebuie să raportez foarte detaliat situația mea financiară în fiecare an. Și aceasta, de asemenea, este în registrul public și toată lumea poate să vadă care este venitul meu și toate aceste informații le poate vedea. Deci, este vorba și de o chestie de cultură. În cazul în care ești judecător sau procuror într-o țară, tu trebuie să fii văzut și perceput în așa fel încât să nu existe niciun dubiu în privința integrității tale”, a mai adăugat președintele Comisiei Pre-Vetting.

Iar colega sa Nadejda Hriptievschi a precizat că în cadrul comisiei accentul a fost pus pe sursa și proveniența banilor, nu pe calitățile personale ale persoanei.

”În regulile noastre de evaluare, noi nu întrebăm informații care pot să denigreze persoana sau pot să-i afecteze viața personală sau a rudelor sale. Și am avut câteva situații în care anume din considerentul acesta am avut ședințe închise, dar, în rest, eu nu consider că este denigrator atunci când o persoană, să zicem, un procuror sau un judecător declară că a împrumutat 10 mii de euro de la o rudă apropiată și comisia are informații că acea rudă apropiată în ultimii 5 sau 10 ani înainte de a face acel împrumut a avut un venit mult prea mic, atunci e justificată întrebarea. Deci, noi am întrebat ceva care e simplu de înțeles: „Cum explicați altfel de unde sunt banii?”. Asta e”, a precizat Nadejda Hriptievschi.

Comisia Pre-Vetting a fost creată în luna aprilie 2022 și este formată din trei experți locali și trei străini.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.