Comisia Europeană a propus azi, 5 martie, să impulsioneze industria militară europeană cu cel puțin 1,5 miliarde de euro, în perioada 2025-2027. Executivul european vrea astfel să încurajeze producătorii din acest domeniu să-și asume mai multe riscuri pentru a crește producția prin intermediul unor achiziții comune sau prin avantaje financiare.
Propunerea a fost avansată, pe fondul insecurității generate de invazia rusă din Ucraina, relatează Agerpres.
„Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a readus un război de mare intensitate în Europa. După zeci de ani de cheltuieli insuficiente, trebuie să investim mai mult în apărare şi să o facem în comun şi mai bine”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borell.
Demnitarul a prezentat prima strategie industrială de apărare şi un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire şi securitatea Europei.
Potrivit Comisiei Europene, strategia stabilește indicatori pentru a măsura progresele obținute de statele membre în direcția pregătirii industriale, notează sursa citată. Astfel, statele membre sunt invitate de executivul UE să cumpere cel puţin 40% din echipamentele de apărare la comun până în 2030, să se asigure că, până în 2030, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35% din valoarea pieţei UE a apărării, să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50% din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60% până în 2035.
De asemenea, documentul elaborat de CE prezintă provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială şi tehnologică de apărare europeană (EDTIB), precum şi oportunitatea de a valorifica întregul său potenţial şi stabileşte o direcţie pentru următorii 10 ani.