VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Europeană prezintă azi raportul de progres pentru Moldova. Nicu Popescu, prezent la Bruxelles

Comisia Europeană prezintă astăzi raportul privind progresele înregistrate de Moldova și urmează să recomande începerea negocierilor pentru aderare. În acest context, la Bruxelles a mers ministrul de Externe, Nicu Popescu, care va avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni unde va discuta despre raportul de extindere al UE.

În cadrul prezentării dosarului de către Comisia Europeană, Nicu Popescu va avea întrevederi cu directorul general pentru vecinătate și extindere al Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, cu șefa Secretariatului General al Consiliului UE, Therese Blanchet, și cu secretarul general al Comisiei Europene, Ilze Juhansone.

De asemenea, șeful diplomației Nicu Popescu va participa la evenimentul cu genericul „Pachetul de extindere 2023 al Comisiei Europene și calea europeană a Moldovei”.

Același raport este prezentat și în cazul Ucrainei. Anterior, oficialii și diplomații UE au declarat că Bruxelles va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, cu condiția ca aceste țări să facă mai multe progrese „tehnice”, de la construirea unui sistem judiciar solid și independent, la protejarea drepturilor minorităților și la punerea în aplicare a măsurilor anticorupție.

Amintim, Republica Moldova a avut de îndeplinit 9 recomandări cerute de Comisia Europeană, Ucraina – 7, iar Georgia – 12. În cazul Republicii Moldova este vorba despre reforma justiției, cadrul electoral, combaterea corupției, deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private, combaterea criminalității organizate și spălării banilor, îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice, managementul finanțelor publice, implicarea societății civile și drepturile omului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.