VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Europeană a virat prima tranșă din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova

Comisia Europeană a virat astăzi prima tranșă de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan, pe o rețea de socializare.

Potrivit europarlamentarului, din cele 50 de milioane de euro, 35 de milioane sunt împrumuturi în condiții favorabile și 15 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.

„Asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro a fost adoptată de Uniunea Europeană pentru a ajuta Republica Moldova să-și acopere o parte din necesarul de finanțare determinat de gestionarea crizei refugiaților, criza energetică, pandemia de COVID-19 și alte consecințe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Plățile în cadrul asistenței sunt strict condiționate de buna derulare a programului cu Fondul Monetar Internațional, precum și de progrese în domenii cheie agreate cu Uniunea Europeană, precum lupta anticorupție, statul de drept, buna guvernanță economică sau independența energetică”, a menționat Siegfried Mureșan.

Oficialul a menționat că virarea de către Comisia Europeană a primei tranșe din asistența macrofinanciară se datorează faptului că autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba și că există progrese în aceste domenii.

” Banii aceștia sunt foarte utili pentru Republici Moldova, dar nu sunt suficienți. Trebuie să facem mai mult. Republica Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați din Ucraina, raportat la populație, chiar dacă gestionarea refugiaților a pus și pune o mare presiune pe economia țării. Autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova se confruntă, de la începutul anului, cu trei crize majore: criza generată de pandemia de COVID-19, criza energetică și criza generată de războiul din Ucraina.

De aceea, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de sprijinire financiară a Republicii Moldova. Sunt sigur că noi, în Parlamentul European, vom aproba aceste noi propuneri la fel de repede cum am aprobat și asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro”, a subliniat Siegfried Mureșan.

Menționăm că Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat, la 6 aprilie curent, decizia privind acordarea asistenței macrofinanciare Republicii Moldova. Asistența are două componente: 30 mln de euro – grant și 120 mln de euro – împrumut. Aceasta va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.