VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia de la Veneţia: Decizia R. Moldova de a interzice simbolurile folosite de armata rusă în Ucraina este legitimă

Interzicerea afișării simbolurilor utilizate de forțele armate rusești în timpul invaziei în Ucraina, panglica „Sfântul Gheorghe” și literele „V” și „Z”, adoptată de Parlamentul R. Moldova în aprilie 2022, „respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate”, potrivit unui aviz adoptat de experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie.

Comisia consideră că este plauzibil să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei „ar putea produce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară”.

De asemenea, se subliniază că adoptarea rapidă a acestei interdicții – trecută prin Parlament în decurs de o săptămână – a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Guvernul moldovean a solicitat avizul în numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, o fracțiune parlamentară din Parlamentul R. Moldova care se opune acestor reforme”, se arată în comunicatul publicat de Consiliul Europei.

Avizul se concentrează asupra interdicției de utilizare a anumitor simboluri introduse prin Legea nr. 102 privind modificarea unor acte normative și asupra Legii nr. 143 privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care impune anumite restricții asupra mass-media.

„Având în vedere faptul că Republica Moldova este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente. Cu toate acestea, Comisia subliniază, de asemenea, că unele dintre amendamente nu sunt suficient de precise și ar putea avea un efect descurajator asupra mass-mediei din țară și, prin urmare, face o serie de recomandări”, se menționează în comunicat.

Amintim că Legea nr. 143 urmărește să protejeze securitatea informațională în țară prin impunerea furnizorilor de servicii media și a distribuitorilor la condiții privind originea geografică a programelor audiovizuale. Totodată, a fost interzisă difuzarea programelor audiovizuale care constituie „discursuri care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”. 

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care poartă panglica negru-oranj, panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pot fi amendate. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.