VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor are un nou membru

Nadejda Hriptievschi a fost desemnată în calitate de membru al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor (vetting). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament.

Candidatura Nadejdei Hriptievschi a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Aceasta este fondatoare a Centrului de Resurse juridice din Moldova. Anterior, în perioada 2013 – 2018, Nadejda Hriptievschi a fost membră a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței.

Nadejda Hriptievschi este membră a Uniunii Avocaților din Republica Moldova din anul 2011, domeniile ei de expertiză fiind sistemul judiciar, asistența juridică garantată de stat și nediscriminarea.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

De menționat că membrii Comisiei vetting evaluează integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, verifică activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate.

De asemenea, sunt verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.