VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Circa 80 de participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi locuințe gratuite

Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl vor beneficia de locuințe. Deputații au votat la 26 octombrie, în prima lectură un proiect de lege în acest sens.

Potrivit Parlamentului, proiectul reglementează modul de transmitere, cu titlu gratuit, a 80 de apartamente din blocul locativ situat în municipiul Chișinău, strada Alba Iulia nr. 91/3, construit în vederea asigurării cu spațiu locativ a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Pentru construcția respectivului imobil au fost alocate treptat din bugetul de stat 67 de milioane de lei.

Pentru a beneficia de o locuință, solicitantul va trebui să întrunească cumulativ mai multe cerințe, printre care: să fie cetățean al Republicii Moldova; să dețină legitimația de participant la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, eliberată de către organul administrativ-militar; să nu dețină în proprietate/proprietate comună în devălmășie, atât în țară cât și peste hotare, o locuință, un teren pentru construcții sau o casă construită în întovărășirile pomicole.

În aceeași ordine de idei, vor putea solicita o locuință persoanele care nu au beneficiat de susținere din partea statului, a autorităților administrației publice centrale sau locale, ori prin intermediul proiectelor realizate de stat, la procurarea sau construcția locuinței, conform legislației; nu a înstrăinat sau donat o locuință obținută după anul 1986, precum și nu a participat la privatizarea locuințelor, terenurilor pentru construcție, caselor cooperatiste, obținute anterior de la stat.

Dosarele solicitanților vor fi examinate în termen de maximum 6 luni de către o comisie instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate etc.

Conform datelor statistice, prezentate în nota informativă a proiectului, la începutul anului 2023 din cei peste 3500 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl, erau în viață 1733 de persoane, dintre care 1604 au diferite grade de dizabilitate.

Proiectul de lege urmează să fie examinat de Parlament și în lectura a doua.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.