VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Circa 50 mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate

Circa 50 de mii de familii vor primi vouchere gratuite pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”. Programul respectiv oferă oportunitate familiilor vulnerabile să-și reducă cheltuielile în factură pentru energie electrică prin înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi și eficiente din punct de vedere energetic.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este lansat, datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.

Prima etapă a programului demarează astăzi cu sesiunea pentru becuri LED, în cadrul căreia vor fi acordate vouchere gratuite pentru circa 50.000 de familii.

Voucherele vor fi acordate consumatorilor înregistrați anul trecut în Sistemul informațional vulnerabilitatea energetică, pe platforma compensatii.gov.md, cărora li s-a atribuit vulnerabilitatea energetică foarte ridicată. În procesul de selecție a beneficiarilor se acordă prioritate familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor în familie fiind un criteriu de prioritizare. Este analizat și consumul de energie electrică. 

Beneficiarii vor fi notificați treptat prin intermediul mesajelor SMS, pe adresa de e-mail sau vor fi telefonați pentru a fi informați despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md. De asemenea, beneficiarii care nu au telefoane mobile sau acces la internet vor fi asistați de reprezentanții Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS).

Potrivit programului, voucherul la acoperi până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe, iar beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În același timp, pentru valorificarea voucherului, beneficiarul va trebui să predea la schimb un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală. Bugetul total al proiectului ajunge la la 5,8 milioane de dolari.

Potrivit estimărilor, doar înlocuirea unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 10W, similar după luminozitate, aduce economii de 328,5 lei pe an. Într-o gospodărie în care funcționează cinci becuri concomitent timp de șapte ore pe zi, în urma înlocuirii becurilor cu cele economice de tip LED vor fi obținute economii la factura pentru energie electrică de aproximativ 1642,5 lei pe an.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este implementat în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), instituție care e în proces de reformare și se va numi Centrul Național pentru Energie Durabilă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.