VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Circa 22 mii de persoane din regiunea transnistreană dețin polița medicală valabilă în R. Moldova

Potrivit datelor obținute de la Compania Națională de Asigurare în Medicină, în anul 2022, în Sistemul „Asigurarea obligatorie de asistență medicală” erau înregistrate 21 694 persoane, acestea fiind asigurate de Guvernul RM și aveau domiciliu în localitățile din regiunea transnistreană, informează Biroul politici de reintegrare.

Comparativ cu anul 2021 s-a marcat o creștere cu 8,48% (1839 persoane), atunci fiind înregistrate în sistemul național 19 855 persoane din raioanele de est ale țării.

În conformitate cu legislația în vigoare, Guvernul are calitatea de asigurator pentru persoanele neangajate în câmpul muncii și aflate la evidența autorităților naționale competente: copii cu vârsta de până la 18 ani, elevii şi studenții care își fac studiile cu frecvență în instituțiile de învățământ, gravidele, persoanele cu dizabilități severe, accentuate sau medii, pensionarii, șomerii înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, persoanele din familiile defavorizate care beneficiază de ajutor social ș.a. categorii enumerate în același act legislativ.

Locuitorii Republicii Moldova cu domiciliu în raioanele de est ale țării obțin statutul de persoane asigurate de Guvern în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Serviciile de asistență medicală oferite de către centrele de sănătate teritoriale ale R. Moldova sunt utilizate activ de către cetățenii domiciliați în stânga Nistrului și mun. Bender, cum ar fi cazul centrului din s. Varnița, raionul Anenii Noi ce deservește anual aproximativ 16,5 mii de persoane, majoritatea fiind din raioanele de est ale țării, sau a centrului Dubăsari din com. Coșnița – circa 32,5 mii de beneficiari de servicii medicale, anual.

Legislația în vigoare determină trei categorii de persoane luate la evidență în sistemul național de asigurări obligatorii de asistență medicală: persoane asigurate angajate, persoane asigurate în mod individual, persoane asigurate de Guvern.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.