VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Circa 20 de persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară: IGSU a lansat o campanie de prevenire a înecurilor

De la începutul anului, 17 persoane dintre care trei minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Republica Moldova. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat astăzi „Campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală”.

Evenimentul a avut loc la stația de salvare nr.2 din parcul „La izvor” din capitală, unde salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații demonstrative pe lac, unde au prezentat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament pe apă.

Potrivit scenariului, un grup de minori s-a deplasat spre mijlocul lacului cu un catamaran. După traversarea zonei delimitate, minorii au sărit în apă de pe catamaran și nu au reușit să se urce înapoi, iar unul dintre ei a început să se înece.

În ajutorul tinerilor au intervenit salvamarii stației de salvare, care au reușit să scoată toți sinistrații la mal, ulterior aceștia au primit primul ajutor.

Aplicația demonstrativă a avut drept scop prezentarea pericolului scăldatului și instruirea cetățenilor la capitolul regulilor de siguranță, care trebuie să fie respectate pentru evitarea incidentelor în apă.

În cadrul lansării Campaniei de prevenire a înecurilor, specialiștii IGSU au venit cu recomandări pentru oameni în vederea evitării incidentelor pe apă, iar paramedicii SMURD au demonstrat manevrele de resuscitare și au explicat tehnici de prim ajutor, ce trebuie să fie întreprinse în caz de înec.

Astfel, în perioada estivală oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice din țară.

IGSU avertizează cetățenii că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare. Mai mult, în vederea evitării tragediilor, scăldatul pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile se interzice.

Totodată, potrivit specialiștilor, consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară prezintă pericol pentru viață și sănătate. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec.

În perioada vacanței de vară, maturii trebuie să-şi monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, dar și să nu le permită scăldatul de unii singuri. Jocul acestora în apă trebuie să fie monitorizat permanent.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale, având drept scop reducerea accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și maturilor.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.