VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Cinci membri ai grupului infracțional reținut pentru contrabandă cu 33 automobile furate din UE, trimiși pe banca acuzaților

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea pe banca acuzaților a cinci membri ai grupului infracțional reținut pentru contrabandă cu 33 automobile furate din Uniunea Europeană.

Reținerea acestora a fost anunțată în iunie 2021, urmare a investigațiilor autorităților din Moldova, România și Ungaria, sub egida Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC). Potrivit datelor rezultate din investigațiile ulterioare, valoarea automobilelor este estimată la 14 milioane lei.

Cei cinci au vârste cuprinse între 47 și 56 din ani, cu domiciliul în Chișinău. Unul din aceștia, anterior a fost condamnat de prima instanță pentru fapte similare, iar dosarul este acum pe rolul Curții de Apel. Ulterior reținerilor din iunie, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul penal al altui membru al grupului, cu vârsta de 37 de ani; iar în privința altor persoane urmărirea penală continuă. Potrivit legii, contrabanda comisă în împrejurările investigate se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele se prezumă nevinovate.

Schema funcționase din 2019 până în iunie 2021. Automobilele erau de cinci modele și erau furate din Uniunea Europeană – preponderent din Franța și Italia. Ulterior, învinuiții foloseau actele pe care le aveau la dispoziție pe numele lor, pentru automobilele pe care le foloseau ori le aveau în folosință, de modele similare și pe care le prezentau la intrarea în Moldova. Iar până la traversarea hotarului, aceștia transmiteau în statele europene cu pricina plăcuțe de înmatriculare, pe care le confecționau artizanal și care erau montate pe automobilele furate. În ceea ce privește numărul de marcaj al caroseriei automobilelor, acestea fie erau deja modificate atribuindu-le un număr al altor automobile pentru care dețineau pachetul de acte europene, fie se modificau ulterior în condiții rustice în Moldova.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, pe automobilele introduse în țară prin contrabandă a fost aplicat sechestru, precum și pe alte bunuri alte învinuiților în valoare de peste 7.7 milioane lei, în vederea eventualei confiscări, odată cu pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.