VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cinci instituții medicale vor fi modernizate cu sprijinul Japoniei

Cinci instituții medicale vor fi dotate cu dispozitive medicale care urmează să fie achiziționate din bani oferiți de Japonia. Guvernul a aprobat miercuri un proiect cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că programul de consolidare a sistemului medical prevede acordare unui suport financiar sub formă de grant în mărime de un miliard de yeni japonezi. Suma este echivalentă cu șapte milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului de sănătate, implicit fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziţia dispozitivelor medicale pentru cinci instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova.

Instituțiile beneficiare sunt Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Potrivit ministrei, aceste instituții medicale acordă asistență medicală unui număr mare de pacienți, inclusiv refugiaților din Ucraina.

„Propunerea de Acord a fost precedată de o evaluare a necesităților, efectuată în cadrul instituțiilor  beneficiare, de către o echipă de experți din Japonia, în acest sens fiind stabilită o listă de dispozitive medicale prioritare, precum aparate de radiologie, ecografe, aparate de dializă, de anestezie, ventilatoare, mese de operații și altele”, a menționat Ala Nemerenco.

Totodată, pentru a facilita implementarea proiectului, pe parcursul lunii iunie-iulie un expert bioinginer medical din Japonia s-a aflat în misiune în Republica Moldova pentru a elabora, de comun acord cu instituțiile beneficiare, specificațiile tehnice a dispozitivelor medicale care se planifică a fi achiziționate.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.