VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Chișinăul cere Tiraspolului să renunțe la intenția de a obliga fermierii din Dubăsari să achite taxe vamale

Tiraspolul a fost notificat de autoritățile de la Chișinău să renunțe la intenția de a obliga fermierii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, să achite taxe vamale în bugetul transnistrean. Potrivit Biroului politici de reintegrare, această acțiune a așa-numitul guvern al regiunii transnistrene va conduce la creșterea tensiunilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Subiectul privind impunerea unor așa-numite taxe vamale ilegale proprietarilor și persoanelor ce prelucrează terenurile agricole din raionul Dubăsari a fost pus în discuție și la recenta reuniune în format 1+1 de la Tiraspol.

„Am avut convingerea că mesajul Chișinăului a fost auzit și înțeles. Reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană de la Tiraspol a fost sesizat repetat, în scris, îndată după apariția acestei informații, cu solicitarea clarificării în termen restrâns a poziției pe acest subiect. Chișinăul îndeamnă Tiraspolul să renunțe la orice acțiuni cu caracter restrictiv ce vor limita libera trecere către terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, acțiune ce nu va conduce decât la creșterea tensiunilor dintre cele două maluri”, precizează reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

Subiectul va fi discutat și în cadrul vizitei de lucru a vicepremierului pentru reintegrare în raionul Dubăsari, planificată pentru săptămâna viitoare.

Decizia autorităților transnistrene a fost luată la câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au pus în aplicare un nou Cod Vamal, care obligă agenții economici din stânga Nistrului să achite taxele vamale în bugetul Republicii Moldova.

Amintim faptul că în prezent 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au stocate în depozite de producții cerealiere, aflate după traseul Tiraspol-Camenca, circa 957 tone de porumb, 776 tone de floarea soarelui, 766 tone de grâu și 50 tone de orz.

Pe lângă limitarea de către Tiraspol a perioadei de transportate a acestui material semincer mai poate apărea și problema impunerii acestuia la plăți vamale ilegale la trecerea prin infrastructura neautorizată a posturilor de control ale Tiraspolului.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.