VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

VIDEO/ Chiril Gaburici, despre electricitatea procurată din România: Guvernul a luat o decizie corectă. Nu putem în anii 2022-2023 să trăim fără curent electric

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi mai mult despre economie, dar și despre crizele care s-au abătut asupra Republicii Moldova, și nu doar asupra Republicii Moldova, pentru că de ceva timp se vorbește și despre criza economică de proporții, și despre criza energetică fără precedent, și despre inflație, și despre prețurile care au luat-o razna, despre toate acestea vom vorbi cu omul de afaceri Chiril Gaburici. D-lui a fost și șef al executivului, d-lui a fost și ministru al economiei, iată de ce am decis astăzi să punem accent mai mult pe ceea ce se întâmplă, în primul rând, în economia națională. Bine ați venit la Vocea Basarabiei! V-am așteptat de mult și mulțumim că ați dat curs invitației noastre. Cum definiți dvs. starea de lucruri astăzi în Republica Moldova, ținând cont că iată de 10 luni aproape e război în imediata vecinătate și că s-au suprapus aceste multiple crize?

Chiril Gaburici: Bine v-am găsit! Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. Într-adevăr, suntem într-o situație sau într-o perioadă defel nu simplă. Lucrurile au început puțin mai devreme, când am trecut, dacă e să vorbim despre mediul de afaceri, când am trecut prin criza pandemică, deci a avut de suferit o bună parte a afacerilor, după care a început criza economică, după care războiul, ulterior războiului a devenit o criză mai pronunțată în regiune și apoi criza energetică. Nu putem să excludem criza energetică în cadrul activității oamenilor de afaceri, pentru că acesta este un produs de bază în formarea costurilor produselor, de asta ne-am trezit astăzi acolo unde suntem și pe lângă toate trebuie să recunoaștem că și procesele de gestionare într-un fel a crizei la acest capitol tot nu am fost suficient de buni.

Vocea Basarabiei: Dar, în general, lucrurile se văd altfel atunci când ești la guvernare și atunci când reprezinți alt sector?

Chiril Gaburici: Este bine de cunoscut lucrurile din ambele părți, de asta mie îmi este comod și mai ușor poate într-un fel să vorbesc acum, pentru că am stat de ambele părți ale mesei, în situații de criză este nevoie de o unire a forțelor și de suport reciproc pentru a putea ieși cu bine.

Faptul că noi ne-am conectat la Transgazul românesc, înseamnă că noi ne-am pregătit pentru o ulterioară sursă de alternativă pentru ceea ce avem.

Vocea Basarabiei: În ultimul moment se vorbește foarte mult, dar mai degrabă se întreabă – de ce 31 de ani de independență Republica Moldova a rămas dependentă de resursele energetice din Federația Rusă și de ce nu a căutat mai cu insistență alternative? Și vă pun această întrebare și pentru că dvs. încercați acum totuși să experimentați sau deja să implementați proiecte care ar contribui la o mai bună asigurare a Republicii Moldova cu energie.

Chiril Gaburici: Într-adevăr, sunt în acest domeniu și fac lucrul acesta începând cu anul 2015. În perioada anterioară, noi am fost o parte a Uniunii Sovietice și cumva sistemul, rețelele, producerea regională erau gândite în așa fel ca producerea de bază care ar acoperi țărișoara noastră Republica Moldova să fie în această interconectare. Și noi astăzi sau în ultimii 30 de ani am luat lucrul acesta ca ceva existent, funcțional și am beneficiat o bună parte de timp de această sursă de energie, pentru că dacă ne uităm un an-doi în urmă, comparativ prețul per kilowatt pe care noi îl achiziționam de la centrala de la Cuciurgan era mult mai ieftin decât dacă l-am fi achiziționat din alte piețe, dar asta niciodată nu ne-a dat independență, dimpotrivă ne-a dat tot timpul o dependență de această sursă de energie.

Vocea Basarabiei: Și guvernele chiar nu s-au așteptat că ar putea gazul să devină și un instrument de șantaj pentru Republica Moldova din partea Rusiei?

Chiril Gaburici: Ba da, s-au așteptat, de asta au și fost făcute, dacă este să vorbim de proiectul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, faptul că noi ne-am conectat la Transgaz-ul românesc înseamnă că noi ne-am pregătit pentru o ulterioară sursă de alternativă pentru ceea ce avem. La fel sunt proiecte discutate și, după câte eu cunosc, sunt deja în proces de implementare legate de rețeaua electrică conectată la cea din România.

Vocea Basarabiei: Bine, dar aceste proiecte iarăși sunt costisitoare și vor dura. Totuși nu se poate într-o perioadă scurtă de timp să se găsească această alternativă și să se creadă că repede cetățenii și statul Republica Moldova vor fi asigurați în totalitate cu această energie de care au nevoie?

Chiril Gaburici: Dați-mi voie să nu fiu în totalitate de acord cu dvs., pentru că…

Vocea Basarabiei: E ușor să construiești aceste linii?

Chiril Gaburici: Nu-i ușor, dar nu-i ceva imposibil și noi am trăit chiar câteva săptămâni bune conectați în totalitate la rețeaua românească și trebuie să-i spunem un mare mulțumesc părții românești, pentru că s-a implicat și ne-a ajutat cu sursa de energie. Nu vorbim acum despre preț, pentru că acesta-i alt subiect aparte.

Vocea Basarabiei: Dar este tot la fel de important ca și sursa.

Chiril Gaburici: Este foarte important.

Cred că guvernul a luat o decizie corectă atunci când pe primul loc în fața guvernului a stat sarcina de a aproviziona țara cu energie electrică, la orice preț.

Vocea Basarabiei: Moldova este un stat sărac, mai are un segment mare de cetățeni ai Republicii Moldova care nu reușesc să-și acopere facturile în totalitate, pentru că asta ar însemna să trăiască la limita existenței.

Chiril Gaburici: Adevărat, este foarte important, dar cred că guvernul a luat o decizie corectă atunci când pe primul loc în fața guvernului a stat sarcina de a aproviziona țara cu energie electrică, la orice preț. Și eu cred că este o decizie corectă, nu putem în anii 2022-2023 să trăim fără curent electric, este imposibil acest lucru. De aceea guvernul a făcut primul pas, a asigurat și-apoi au urmat negocierile pentru a găsi prețuri mai bune.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. de ce acum 7 ani ați decis că trebuie făcute investiții în domeniul energetic?

Chiril Gaburici: La baza deciziilor mele au stat mai mulți factori. Primul factor era încălzirea globală în care eu cred și vorbesc continuu despre faptul că trebuie să facem cât mai mult pentru a opri această încălzire globală. Deci, noi trebuie să consumăm foarte rațional și foarte înțelept, trebuie să devenim consumatori raționali, să știm că e OK să facem economie, e OK să stingem lumina după noi, e OK să nu aruncăm la întâmplare deșeurile etc. Acesta a fost un factor de decizie și al doilea argument erau un șir de colegi și prieteni cu care ulterior am devenit parteneri, ei la fel au acest concept de gândire și împreună ne-am unit și ne-am pornit să facem lucruri de genul acesta.

Vocea Basarabiei: Și produceți energie solară fotovoltaică într-un parc?

Chiril Gaburici: Avem câteva parcuri.

Vocea Basarabiei: Ați spus că ați început cu unul și ați ajuns la 3 sau 4…

Chiril Gaburici: Acum deja avem 4 parcuri care sunt funcționale, construite la cheie pe teritoriul Republicii Moldova, dar activăm nu doar în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: În câte state activați?

Chiril Gaburici: Împreună cu partenerii suntem prezenți în mai multe țări. Suntem prezenți în Italia, în Danemarca, lucrăm în Suedia, dezvoltăm în România, Polonia.

Vocea Basarabiei: Și de ce a fost nevoie și mai este nevoie să aveți această preocupare ca prioritate? Câtă lume ar putea să vă urmeze exemplul și cât de mari sunt costurile care se fac în aceste afaceri?

Chiril Gaburici: Investițiile sunt foarte mari. Dacă ne uităm la experiența țărilor europene, cu ani în urmă s-a luat decizia de a deveni mai „verzi” într-un fel și ei merg foarte bine în direcția aceasta. Chiar avem exemple când anii trecuți au fost săptămâni întregi când anumite țări din Uniunea Europeană au trăit totalmente pe energie verde, deci au avut doar energia verde ca sursă de energie care s-a consumat. Aceasta nu-i o soluție care poate fi implementată peste noapte și nu-i unica soluție. Mai este de muncit în acest domeniu, pentru că dacă e să vorbim despre soluția fotovoltaică, ea generează energie electrică sau curent electric, cum spunem noi, doar pe timp de zi și doar în condițiile în care este suficient soare și nu întotdeauna consumul coincide în timpul zilei cu volumul produs, de aceea este nevoie de soluții în timp, așa-numitele soluții de stocare a energiei electrice, ca s-o putem consuma și pe timp de noapte.

Vocea Basarabiei: Și e profitabilă această afacere?

Chiril Gaburici: Aceasta este o afacere care își răscumpără investițiile într-un termen destul de lung, deci nu-ți reîntoarce investiția peste noapte, dar reieșind din prețurile și situația în care noi suntem astăzi, ea devine din ce în ce mai profitabilă.

Vocea Basarabiei: Dar ca să inițiezi un parc așa cum l-ați inițiat dvs., câte investiții se fac?

Chiril Gaburici: Depinde de mărimea parcului, el poate să fie de 100 de kilowați, dar poate să fie și de 10 megawați.

Vocea Basarabiei: Aveți și de 20 de megawați, nu?

Chiril Gaburici: Nu, în Moldova nu sunt parcuri de 20 de megawați.

Vocea Basarabiei: E imposibil să fie create?

Chiril Gaburici: Nu este imposibil, dar nu s-au făcut încă astfel de investiții.

Vocea Basarabiei: Și investițiile cât de mari sunt sau e un secret?

Chiril Gaburici: Nu, nu e secret, e ceva foarte simplu și accesibil la deschiderea internetului ș.a.m.d. Deci în jur de 700-900 mii de euro per megawatt, cam așa sunt calculele astăzi aici la noi. Adevărul este că s-a scumpit în mare parte în ultimul an reieșind din creșterea cererii de produse de genul acesta, dar și un lanț întreg de creșteri au fost pe parcurs, fie partea logistică, fie anumite componente au crescut în preț, structurile metalice s-au scumpit, deci au fost creșteri de prețuri substanțiale.

Noi nu putem să acoperim din sursele regenerabile 100% din consum, dar eu cred că undeva 20-30 la sută ar putea fi un scop pentru noi ca țară și am putea munci în direcția aceasta.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că Moldova poate să ajungă stat total independent care să-și producă resursele energetice?

Chiril Gaburici: Nu, cum am zis, noi nu putem să acoperim din sursele regenerabile 100% din consum, dar eu cred că undeva 20-30 la sută ar putea fi un scop pentru noi ca țară și am putea munci în direcția aceasta.

Vocea Basarabiei: Eu bănuiesc că mai ales tinerii, cei care vor să facă afaceri, ei trebuie să se molipsească de la dvs. și, vorbindu-le că peste un termen nu chiar atât de îndelungat pot aduce profit aceste afaceri, se vor gândi ca să inițieze un asemenea business. E recomandabil din partea dvs. pentru cei care vor să se regăsească pe acest segment al domeniului energetic?

Chiril Gaburici: Cu siguranță este recomandabil, dar noi vedem astăzi foarte multe exemple bune, avem exemple bune în care companiile care deja primesc facturile cu prețurile actuale, unul din subiectele discutate la următoarele ședințe ale lor interne este de-acum cum să facă, ca aceste facturi să fie mai mici și atunci soluția este nu foarte simplă, dar este – de a deveni mai independenți, de a consuma mai puțin din rețea și de a putea produce propria energie. Avem exemple, avem frigidere sau depozite de stocare sau de logistică ș.a.m.d., care pot să-și instaleze soluția proprie de asigurare cu energie.

Vocea Basarabiei: Dar cine sunt, cine ar trebui, cine ar putea să fie cumpărătorii de energie, dacă dvs. ziceți că, eventual, s-ar putea ajunge la 20-30 la sută să fie asigurat cu energie regenerabilă?

Chiril Gaburici: Noi toți, deci, noi toți în fiecare zi consumăm energie. Și energia pe care o consumăm noi astăzi ar putea fi mixată – o parte de energie produsă prin arderea gazului sau alte resurse, sau cogenerare, cum face acum, de exemplu, Termoelectrica și plus o parte să fie energia verde, care poate fi produsă astăzi la noi în țară.

Vocea Basarabiei: Instituțiile publice, în primul rând, ar putea să beneficieze, școlile, spitalele, grădinițele, da?

Chiril Gaburici: Noi toți suntem consumatori. Ar fi perfect și frumos dacă statul ar zice că toate instituțiile publice se obligă, de exemplu, o cotă de 20 la sută din consumul lor să fie energie verde. Asta ar motiva investitorii să vină mai ușor, pentru că ei ar ști că au un cumpărător garantat la ceea ce ei produc.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.