VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

China încheie noi acorduri economice cu Rusia, pe fondul criticilor din partea Occidentului

Prim-ministrul rus Mihail Mişustin a semnat miercuri la Beijing o serie de acorduri cu China şi a apreciat că relaţiile bilaterale se află la un maxim istoric, în ciuda criticilor în adresa relației lor din partea Occidentului, informează Reuters.

Şeful guvernului de la Moscova este cel mai înalt oficial rus care face o vizită în China după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Acesta s-a întâlnit cu omologul său chinez, Li Qiang și a purat discuții cu preşedintele Xi Jinping.

„Astăzi, relaţiile dintre Rusia şi China sunt la un nivel fără precedent. Sunt caracterizate de respectul reciproc faţă de interesele celeilalte părţi, de dorinţa de a reacţiona împreună la probleme, care sunt legate de turbulenţele crescute pe arena internaţională şi de modelul de presiune senzaţională din partea Occidentului. Cum spun prietenii noştri chinezi, uniţi putem muta munţii”, i-a declarat Mişustin lui Li.

La rândul său, premierul chinez a dat asigurări că ţara sa „este dispusă să colaboreze cu Rusia” şi iar promovarea unei „cooperări pragmatice” poate duce relaţiile la un nou nivel.

Memorandumurile de înțelegere semnate au inclus un acord cu privire la aprofundarea cooperării investiționale în domeniul comercial, un acord privind exportul de produse agricole în China și altul privind cooperarea în domeniul sportului.

Vizita are loc după ce atât Rusia, cât şi China au reacţionat vehement la declaraţiile liderilor din G7 – grupul ţărilor democratice cu cele mai dezvoltate economii. Beijingul a respins încercările Occidentului de a face o legătură între relaţiile ruso-chineze şi războiul din Ucraina, insistând că legăturile bilaterale nu încalcă normele internaţionale şi nu vizează nicio altă ţară, iar China are dreptul să colaboreze cu cine doreşte.

Afectată de sancţiunile occidentale, Moscova mizează pe sprijinul Beijingului, însă chinezii nu depind la fel de mult de ruşi, apreciază Reuters. Agenţia menţionează importanţa achiziţiilor de petrol şi gaze ale Chinei. Se estimează că livrările de energie din Rusia către China vor creşte anul acesta cu 40%.

China nu a criticat deschis agresiunea rusă împotriva Ucrainei, însă din februarie preşedintele Xi a promovat un plan de pace cu 12 puncte, primit cu scepticism în Occident şi salutat prudent la Kiev.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.