VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

China expulzează un diplomat canadian din cauza înrăutățirii relațiilor bilaterale

China a expulzat marți un diplomat canadian după ce Canada a declarat luni „persona non grata" și a expulzat un diplomat chinez, escaladând relațiile bilaterale deja tensionate pe fondul preocupărilor legate de influența chineză în Canada, scrie Reuters.

Canada l-a expulzat luni pe diplomatul chinez Zhao Wei, după ce un raport al serviciilor secrete l-a acuzat că a încercat să intimideze un deputat canadian critic al regimului de la Beijing.

„Nu vom tolera nicio formă de ingerinţă străină în treburile noastre interne. Diplomaţii în Canada au fost avertizaţi că, dacă adoptă acest tip de comportament, vor fi trimişi acasă", a spus ministrul canadian de externe, Mélanie Joly.

Ca răspuns la „acțiunile nerezonabile” ale Canadei, China i-a spus lui Jennifer Lynn Lalonde, consulul consulatului canadian la Shanghai, să părăsească China până pe 13 mai, potrivit ministerului chinez de externe într-un comunicat .

China își rezervă dreptul de a răspunde în continuare, a adăugat Ministerul de Externe.

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa sunt deosebit de tensionate de la arestarea în 2018 de către autorităţile canadiene a unei responsabile a grupului chinez de telecomunicaţii Huawei şi încarcerarea, ca represalii ale Chinei, a doi cetăţeni canadieni.

Deşi toţi trei au fost eliberaţi între timp, tensiunile persistă, Beijingul reproşând liderilor de la Ottawa alinierea la politica Washingtonului privind China, iar autorităţile canadiene acuzând în mod regulat China de ingerinţă.

Cel mai recent caz, dezvăluit de presă, îl priveşte pe deputatul conservator canadian Michael Chong şi pe familia sa care ar fi suferit presiuni chineze din cauza criticilor parlamentare la adresa Beijingului - în special în problema minorităţii uigure.

Zhao Wei, funcţionar al consulatului chinez la Toronto, este acuzat că se află în centrul acestui scandal.

„Canada calomniază şi defăimează în mod nefondat funcţionarea normală a ambasadei şi consulatelor chineze în Canada", a declarat presei vineri Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Ţin să subliniez că personalul diplomatic şi consular chinez din Canada a respectat întotdeauna convenţiile internaţionale şi şi-a îndeplinit sarcinile în conformitate cu legea", a adăugat ea, precizând că China va lua "măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele".

Premierul canadian, Justin Trudeau, este supus unor presiuni tot mai mari pentru a se ridica tonul în faţa Chinei, în urma unor afirmaţii că Beijingul a încercat să influenţeze rezultatele alegerilor canadiene din 2019 şi 2021. Beijingul a negat aceste acuzații.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.